"2013. aasta Eestis oli vundamendi ladumise aasta tuleviku jaoks. Inimesed ja ettevõtted pingutasid tõsiselt. See peegeldus selles, et keskmine reaalpalk tõusis ja tööpuudus kahanes," võttis Reinsalu mööduva aasta kokku.

Tuleviku seisukohalt on tema sõnul olulised need otsused, mida sel aastal tehti. Esiteks, panustamine haridusse. Sel aastal jõustus terves mahus tasuta kõrghariduse reform. Teiseks, Eesti konkurentsivõime kasvatamine. Sellest lähtub Euroopa Liidu 2014-2020 nelja miljardi euro strateegia.

"IRL erakonnana võib maailmavaate kaitsmise seisukohalt lugeda 2013. aastat heaks aastaks. Möödunud aastal jõustusid meie suuremad valimislubadused sellel valimisperioodil. Aasta algusest on rakendunud nii kodualuse maamaksu seadus kui ka emapension. Sügisest jõustus täies mahus kõrghariduse programm," oli Reinsalu aastaga rahul.

Ka kohalikel valimistel läks IRLil hästi. Kuigi Keskerakond sai enim hääli, oli Reinsalu hinnangul võitja IRL. "Mida ma silmas pean? Nimelt sai erakondade lõikes enim mandaate (443) IRL. 2009 aastal olime erakondade lõikes kolmandal kohal. Ka maakondade lõikes oleme erakondade arvestuses esikohal, samuti meie ridadesse kuuluvate omavalitsusjuhtide arvult," märkis Reinsalu.

Eelnev ei anna tema sõnul põhjust muretuseks. Inimeste majanduslik toimetulek on konkreetne probleem ja põhiülesanne järgmiseks aastaks. Eesti inimestel on ebakindlus tuleviku ees. Eesti põhiliste kaubavahetuse sihtriikide majandused ei ole kasvuteel.

"Sel aastal kehtestas Venemaa ennast agressiivselt maailmapoliitikas. Tema sõjaline kohalolek on meie regioonis järsult kasvanud. Meie Ukraina sõsarerakondade esimehed ja lihtsad inimesed võitlevad Ukraina Maidani väljakul selle nimel, et tunda Euroopa iseseisvust, mitte olla Moskva talla all," muretses Reinsalu.

"Olgugi, et saime hea toetuse Tallinnas, jätkab Savisaar võimul ja tema vägi kasvab. Seega, asi on naljast kaugel," lisas IRLi esimees.

Järgmisel aastal on Euroopa Parlamendi valimised ja algab riigikogu valimiste valimiskampaania. Reinsalu tahaks, et erakondade vahel oleks arutelu visioonide vahel.

"Eesti on püsinud rööbastel, meie rong ei ole kraavi sõitnud. Kuid ilmselgelt on vajadus muutuste järele, et suudaksime olla edukamad. See on väga oluline. Esmatähtis on kõnetada nooremat põlvkonda, et nad oma lootused ja isikliku visiooni seoksid Eesti tulevikuga," leidis Reinsalu.

Lõppevat aastat iseloomustab ka kohalike lahenduste otsimine ja arutelu demokraatia kvaliteedi üle. "Järgmisel aastal peab toimuma arutelu Eesti arengu üle järgmisel kümnendil. Selle alusel saavad inimesed valikuid teha ja kaasa mõelda. Me ei vaja loosungeid, me vajame ideede väitlust ja selle alusel ühisosa otsimist," nentis Reinsalu.