Toomla rääkis Vikerraadio saates „Uudis+“, et erakonna hierarhiat silmas pidades oleks Mart Laari asemel loogiline uue esimehe kandidaat Juhan Parts. Samas võiks tema sõnul kõne alla tulla ka Jaak Aaviksoo või Ene Ergma kandidatuur.

„Seda probleemi IRLis ei ole, et esimehe peaks kusagilt väljastpoolt sisse tooma,“ kõneles ta. „Küsimus on selles, kelle on soov suurem ja kes on suuremale osale erakonnast vastuvõetavam ja kelle on parem renomee avalikkuses.“

Toomla sõnul on Laari ülesanne, pidada samal ajal nii ministri kui erakonnajuhi ametit, keeruline. „Minu ettekujutuses on kahte vankrit vedada kaunis keeruline, seal peab olema suur oskus allapoole delegeerida,“ ütles ta.

Kosmeetilised parandused

Toomla nimetas IRL põhikirjas nädalavateusel tehtud parandusi kosmeetiliseks ja ütles, et erakonna sisetülist ei saa te tegelikult aru.

„Otsustades selle järgi, mis parandused põhikirja tehti, siis need on kosmeetilised,“ kõneles ta. „Võimalik, et siin oli soov, et panna ennast kuulama.“

Ta tunnistas, et ei saa IRL sisetülist hästi aru. „Me ei tea, mis meeleolud kulisside taga valitsevad. On arusaamatu, mis seal toimub?“ küsis ta. „Kuidas lahti seletada seda mittearvestamist, millest on juttu olnud.“

Vaadates seda, kuidas erkonna siseselt on positsioonid juhtivatel kohtadel jaotunud, siis on tema hinnangul proportsioonid võrdlemisi võrdselt jaotunud ja ta ei näe sügavat põhjust kurtmiseks, et üks ei osapool ei arvesta teist.

„Aga võib-olla on toimunud muutused väärtushinnangutes,“ oletas ta. „Mina ei oska küll ütelda, kuidas see võib lõppeda, pilt on kaunis segane.“

Toomla viitas ka naaberriikide poliitikas toimuvale, kus rahvuslus hakkab tagasi tulema. „Võiks oletada, et meil on see nišš ka täiesti olemas,“ ei pidanud ta IRL taustaga inimeste algatusel uue erakonna tekkimist võimatuks.

Mart Laar pole enda sõnul otsustanud, kas tahab jätkata partei esimehena või mitte. Otsuse jätkamise kohta lubas ta langetada septembri lõpuks.