"Kõige aeglasem on olnud edasiminek mentaliteedis. Mis on ju ka mõistetav: inimeste mõtteviis lihtsalt ei muutugi nii kiiresti, et võiks mõnekümne aastaga läbi teha mujal mitmeid põlvkonnavahetusi nõudnud arengu," kirjutab Raud Sirbis.

Ta meenutab, kuidas Balti ketti kogunedes arvasime, et olemegi tegelikult vaba rahvas, vaba vaimus ja mõtetes, lihtsalt ike on kaela asetatud ja kui see sealt ära võtta, küll siis õgvendub kõik muu iseenesest. Praeguseks on selge, et nii siiski ei läinud. Kes meist on õige eestlane, seda selgitatakse ikka veel koidikutel.

"Suletuna ei ole Eesti ühiskond jätkusuutlik nagu praeguses maailmas ka ükski teine, sest ta ei suuda ise oma probleeme lahendada. Teiseks, suletud ühiskond ja sellega kaasnev sumbunud tigedus ei ole vastuvõetav ka ärksamatele ja edasipüüdlikele noortele Eesti elanikele, kes leiavad endale kergesti mõne muu asukohamaa. Majanduslikud põhimõtted, mis on Eesti praeguse elatustaseme tekitanud, lihtsalt ei ole pikemas perspektiivis ühildatavad suletud ühiskonnakorraldusega, mistõttu Eesti osutub rahvusvahelises konkurentsis järjest vähem edukaks."