“Oleme seisukohal, et lammutamisel pole mõtet. Ehitise asukohale pole meil etteheiteid,” ütles keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna spetsialist Urve Sinijärv ajalehe Lääne Elu teatel.

Vaid keskkonnaministri otsusega saab keeluvööndisse ehitatud maju seadustada. Ridala vallavalitsuse taotlusele vähendada Rahumäe suvila ehituskeeluvööndit, vastas minister, et see on põhimõtteliselt võimalik, kirjutas ajaleht.

Minister selgitas oma kirjas Ridala vallavalitsusele, et Rahumäele kuuluv ebaseaduslikult ehitatud hoone on paigutatud lähtuvalt looduslikest tingimusest ning varasemast teedevõrgust ning selle lammutamine või ümberpaigutamine tooks kasu asemel pigem kahju.

Enne lõplikku jah-sõna tahab ministeerium siiski näha piirkonna detailplaneeringut, mis on ministri otsuse aluseks.

Ridala vallavalitsus esitas 8,4 hektarit hõlmava Pusku küla detailplaneeringu juba mullu, aga ministeerium lükkas selle kui mittesobiva tagasi. Põhjuseks oli ranna lähedusse tiheasustusala tekkimine, mida ministeeriumi ei soovinud.

Praegu teeb vallavalitsus kaks aastat koostatud detailplaneeringut ümber. Vallavanem Toomas Schmidt lubas, et see saab peagi valmis ja esitatakse uuesti keskkonnaministeeriumile.

Veel tahab ministeerium, et Rahumäe suvila merepoolne piirdeaed likvideeritaks või toodaks majale lähemale, siis oleks rannaäärne tee edaspidigi kõigile kasutatav.

Rahumägi rikkus oma suvemaja Topu randa Pusku külla merele liiga lähedale ehitades ranna- ja kaldakaitse seadust. Lisaks puuduvad suvilal seadusega nõutavad load, esmajärjekorras ehitusluba.

Mullu suvel sai Rahumägi seaduse rikkumise eest 7800 trahvi. Poleks keskkonnaministeerium asja menetlema hakanud, pidanuks esmaspäeval algama suvila lammutamine.