Kreeka abipaketi teema ei puuduta mitte ainult riiki ennast, vaid sellega on seotud 16 teist riiki, kes paketti toetavad ja on võtnud omapoolsed kohustused, märkis Rehn.

Rahandusvolinik rääkis struktuurireformide vajalikkusest, kirjutab BNS. Samuti finatsturgude suurendatud tähelepanu alla sattunud Itaalia ja Hispaania liiguvad reformide osas hästi edasi, märkis Rehn.

Rehn tõi näiteks Soome ja Rootsi, kus oli 1990. aastate alguses suured probleemid, kuid viimased 10-15 aastat on hästi hakkama saadud. Rehni sõnul töötas ta ise 1990. aastate alguses Soome valitsuse heaks ja koges olukorda, kus rahapuuduses riik oli vaid nädalate või kuude kaugusel abi palumisest Rahvusvaheliselt Valuutafondilt.

Paindliku majanduse ja korras valitsussektori rahanduse kõrval tuleb Rehni sõnul Euroopas tegeleda pangandusregulatsiooni arendamisega, kuna probleemid panganduses on olnud üheks oluliseks üldiste probleemide allikaks. Ta viitas Iirimaal juhtunule, kus suureks paisunud ja nõrgalt reguleeritud pangandusega seotud probleemid tõid kokkuvõttes kaasa eelarvedefitsiidi ja riigivõla kiire paisumise lühikese ajaga.

Riigivõla kohta ütles Rehn, et selle mõju on riigiti veidi erinev, kuid üldreeglina on aktsepteeritavaks piiriks 80-90 protsenti sisemajanduse koguproduktist. Kui laenukoormus kasvab sellest suuremaks, hakkab see pidurdama majanduse arengut.

Rahandusprobleemide lahendamise ja refomide kõrval tuleb Euroopas otsida ka võimalusi töökohtade loomiseks ja majanduskavuks. Samuti tuleb stimuleerida investeeringuid, mis kasvu toetavad. Selles vallas on Eesti tulemused head, märkis Rehn.

Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) põhiseaduslikkuse teemalisele küsimusele vastates ütles Rehn, et ta pole kursis Eestis toimuva kohtuvaidluse detailidega, kuid loodab, et Eestis leitakse juriidlisele probleemile lahendus. Ka Soomes on ESM-iga seotud õiguslikud teemad päevakorras olnud, ent need on lahenduse leidnud põhimõtte kaudu, et ESM-i kohustuste maht ei saa varem kokkulepitud tasemelelt kõrgemaks tõsta ilma osalevate riikide parlamentide heakskiiduta.