Viimsi poolsaare üks viimaseid täisehitamata rannaalasid poolsaare idarannikul kuulub Märt Vooglaiu abikaasa Riina firmale. Vooglaiu firma tahaks sinna ehitada 18 eramut. Nii kohalikud elanikud kui keskkonnaamet on selle vastu, aga Viimsi valda see pidurdanud pole.

Naabruses oleva Tammneeme külavanem Raivo Kaare sõnul on selle taga vaid Märt Vooglaiu erahuvi. "Ümberkaudsetest rahvast sõideti üle. Rahvas ei ole miski, vaid üksikisiku huvid loevad," kritiseeris Kaare.

21. juunil saatsid planeeritava arenduse naabrusse jääva Randvere ja Tammneeme külaseltside liikmed vallavolikogule pöördumise, milles palusid detailplaneeringut mitte algatada, sest uued majad jäävad ranna ehituskeeluvööndisse.

17. juunil oli Viimsi valda saatnud oma arvamuse ka keskkonnaamet, mis oli samuti arenduse vastu väga kriitiline. Nimelt tahetakse maju ehitada rannast 200 meetri kaugusele ulatuvasse ehituskeeluvööndisse. Selle jaoks loa andmine on keskkonnaameti hinnangul aga üldjuhul keelatud ja seda saab lubada vaid erandolukordades.

Keskkonnaamet leidis, et ehituskeelu erandi võiks anda näiteks juhul, kui ehituskeeluvööndisse on kavas rajada üksik elamu ja seda ei saa rajada väljapoole ehituskeeluvööndit. Viimsisse on kavas rajada aga 18 hoonet ja neid oleks võimalik ehitada ka väljapoole ranna ehituskeeluvööndit, mistõttu keskkonnaamet ei toeta ehituskeeluvööndi vähendamist.

Keskkonnaamet leidis, et kui vald tahab ikka edasi minna randa majasid ehitada lubava detailplaneeringuga, siis tuleb algatada keskkonnamõjude strateegiline hindamine (KSH).

Eile otsustaski Viimsi vallavolikogu oma istungil 10 poolthäälega, et detailplaneering tuleb algatada koos KSH-ga.

Abivallavanem Margus Kruusmägi kommenteeris, et eilsel vallavolikogu istungil otsustas vallavolikogu heaks kiita Tammelaane kinnistu detailplaneeringu algatamise ja keskkonnamõjude strateegilise hindamise põhjusel, et hinnata kavandatava tegevuse mõjusid ümbruskonnale, rannaalale ja rohevõrgustiku toimimisele. Ilma planeeringu algatamiseta ei saa hinnata planeeringu mõju keskkonnale.

KSH eelhinnang oli planeeringu suhtes kriitiline. "Elamuehitusega kaob suur osa väärtuslikku metsamaad, muutub ranna ilme ja vaated.
Metsade ja looduslike alade kiire vähenemine piirkonnas, mis lisaks negatiivsetele keskkonnamõjudele võib vähendada valla elanike puhkevõimalusi ja vaba juurdepääsu rannaaladele," seisab dokumendis.

"Üldplaneeringu kohane puhkeotstarbeline maa, mis tähistab elanikkonna aktiivseks puhkuseks ja tervise-edenduseks mõeldud hoonete, rajatiste, parkide ja muruväljakute maad, muudetakse planeeringuga väikeelamute maaks ning seeläbi väheneb roheala piirkonnas, vähendades tuntavalt ka puhkuseks ja tervistamiseks mõeldud ala ja võimalusi. Lisaks muutub jäädavalt ranna ilme ja vaated," selgitab KSH eelhinnang.