Sven Mikser esines eile Äriplaani konverentsil, kus avaldas, et sotsid kavatsevad taotleda miinimumpalga tõstmist 800 eurole viie aasta jooksul.

Äripäeva andmetel küsiti Mikserilt pärast tema ettekannet teravalt, et kui sotsiaaldemokraadid on otsustanud allhankijad hävitada 800 eurose miinimumpalga ideega, kuidas nad siis vähemalt kõrgepalgalisi töökohti kavatsevad luua. Mikser aga jättis küsimusele sisuliselt vastamata, kuid sõnas, et sotsid on küll töötajate poolt, aga pole seejuures tööandjate vastu.

"Kas teie näete konkurentsieelist tööjõu odavuses? Arvan, et nii mõeldes vireleksime paigal pikka aega."

"Peame andma tõuke, et ettevõtjad väljuks mugavustsoonist," ütles Mikser konverentsil.

Mikseri esinemine tekitas konverentsil osalenud ettevõtjates pahameelt.

“Kuidas me saame müüa riigi edukat kuvandit, kui me saame iga päev teada, et meid ei usaldata? Sven Mikser ütles, et riik peab astuma samme, et tuua ettevõtja välja mugavustsoonist. Mina küll ei ole mugavustsoonis. Ei ole kunagi olnud. Mikseri avaldus näitab, et poliitikul pole tegelikku kokkupuudet ettevõtjatega,“ ütles konverentsil osalenud ettevõtja, Windoori omanik Mailis Lintlom Äripäeva andmetel.

Reformierakonna poliitikud soovisid ennast täna distantseerida koalitsioonipartneri sõnadest.

"Poliitikute maailmavaateid ja väärtushinnangud on erinevaid, mistõttu ei saa kõiki panna ühte patta. Võin kinnitada, et Reformierakond hindab ettevõtjaid väga kõrgelt ja mõistab täielikult nende panust ühiskonna arengus. Ainult ettevõtjaid loovad majanduses uut lisandväärtust ja jõukust,“ ütles majanduskomisjoni esimees Arto Aas Delfile.

"Sven Mikseri hinnanguga, et ettevõtjad on mugavustsoonis, ei saa kuidagi nõustuda. Kiirelt kasvavad palgakulud, nõrk välisnõudlus ja kvalifitseeritud tööjõu puudus on juba pikemat aega sundinud ettevõtjaid tõsiselt pingutama. Pigem tuleb tunnustada neid, kes täna uusi töötajaid palkavad ja investeerivad tootmise laiendamisse," lisas Aas.

Aas suhtus ettevaatlikult ka Sotsiaaldemokraatide valimislubadusse tõsta enam kui kahekordselt alampalka.

"Miinimumpalga meelevaldne tõstmine, mis ei käe ühte jalga tootlikkuse kasvuga, suurendab paratamatult tööpuudust ja seda eriti maapiirkondades. Ettevõtted lähevad lihtsalt pankrotti või kolivad välismaale. Struktuursed muutused majanduses ja ekspordivõimekuste välja arendamine ei toimu paraku üleöö ja kõrvaltseisja käsul. Kõrgemad palgad on meie eesmärk, aga see peab olema majanduslikult jätkusuutlik," ütles Aas.

Sarnaselt Aasale, ei nõustunud rahandusminister Jürgen Ligi Sotside esimehe Sven Mikseri jutuga mugavustsoonis olevatest ettevõtjatest ning arvas, et sotside idee tõsta alampalka 2019. aastaks 800 euroni on ebamõistlikult kiire.

"Ma pole nõus mugavustsooni jutuga ettevõtjate aadressil ega üldse üldistavate vastandamistega, kus konkreetne inimene, poliitik või ettevõtja peab vastutama kogu grupi eest ja vastupidi, grupp üksiku eest. Ei vastuta ma ka kellegi lubaduse eest, et poliitikud dikteerivad miinimumpalka, mis on ju tööandjate ja töövõtjate kokkulepe. Selle tõstmata jätmine viib Eestist inimesi, selle ebamõistlikult kiire tõstmine, nagu seegi ettepanek, viib aga algul töökohad, siis ettevõtted ja lõpuks ikkagi ka inimesed," ütles Ligi Delfile.