Kaja Kallas tõi arvamusloos välja, et õiglane oleks vanemahüvitist ema ja isa vahel poolitada. Nii säilitaksid naised tööturul tugevama seisundi. "Lühem hüvitatud vanemapuhkus suurendab naiste tööhõivet, pikem vanemapuhkus suurendab palgalõhet," tõi Kallas välja.

"Soov vanemahüvitist vägisi lühendada ei paranda emade (või perede) kindlustunnet vähimalgi määral," teatas peaminister Taavi Rõivas sotsiaalmeedia vahendusel.

"Ma ei teinud ettepanekut lühendada vanemahüvitise süsteemi, vaid jagada võrdselt emade ja isade vahel. Oluline vahe," vastas Kaja Kallas Rõivasele.

"Emade jaoks lüheneks vanemahüvitis üheksale kuule - selge halvenemine võrreldes pere võimalusega ise oma eraelu üle otsustada," täpsustas Rõivas.

"Isade jaoks suureneks üheksale kuule, selge paranemine :). Perekonna jaoks ei muutuks peale võrdsema jaotuse midagi," vastas Kaja Kallas

Seejärel avaldas arvamust riigihalduse minister Arto Aas: "Muidugi võiks isade roll olla laste kasvatamisel suurem. Aga liberaalne on lasta perekonnal ise neid valikuid teha."

"Toetused ei ole olemuslikult liberaalsed. Kui juba, siis tuleb arvestada kõigiga - emade, isade ja laste huvidega," vastas Kallas.

Kaja Kallas nentis, et praegune olukord paneb naised tööturul halvemasse positsiooni ja suurendab palgalõhet. Missugune oleks parem lahendus?

Arto Aasa sõnul on üks variant võimaldada mõlemal vanemal kodus olla kogu perioodil ning rohkel paindlikkust oleks ka hea. Viimaks tõdeb Aas, ühe toetusega on keeruline lahendada nii sündivuse, tööturu kui ka soorollide probleemi.

"Vanemahüvitis on demograafiline meede naistele, kes töö tõttu lükkaks sünnitamist edasi. Oluline naistega arvestada," sõnas Kallas lõpetuseks.

Loe Kaja Kallase arvamuslugu SIIT.