Näiteks väljendas ülekuulamisel üks tunnistajatest (kes eitas seadusevastases rahastamises osalemist) seda nii: „Erakond hoolitseb oma inimeste eest. Praegu on tõesti erakonnas see probleem, et valitakse usalduse järgi, mitte selle järgi, millised on su oskused. Erakonnas on loodud süsteem, et lojaalsus tagab edu – sel juhul ei olegi võimalik saavutada edu muudel alustel. /…/ Probleem erakonnas ei ole aga mitte rahastamises, vaid selles, et inimesed on sunnitud lojaalsusest otsustama niimoodi, nagu erakonnal on vaja. /…/Erakond on üks suur perekond, see on kõige tähtsam. Seal pole mitte vaid töö, vaid inimeste elud põimunud. Enne kui pelgalt jutu põhjalt hakata lammutama, peab tõsiselt mõtlema. Samasugused jutud on igas erakonnas. Kõigi nende juttude foonil on aga ju väga palju head tehtud.“

Reformierakondlasi ühendas kriminaalasja summutamise huvi

Kriminaalasja lõpetamise määruses oli ka kirjas, et erakonnakaaslaste vahelist ühtekuuluvust demonstreeris asjaolu, et hulk tunnistajaid kasutas sama advokaadist esindajat, kes viibis esmalt nende ülekuulamiste juures ja astus seejärel menetlusse ka ühe kahtlustatava kaitsjana. Sarnaselt kasutas sama esindajat üks teine ligi kuuest isikust koosnev erakonnakaaslastest tunnistajate grupp. Nimetatud tunnistajad kinnitasid oma allkirjaga, et nende huvid teiste sama isiku poolt esindatavate tunnistajatega ei ole vastuolus.

On tõsi, et annetustega seoses ülekuulatud tunnistajate enamus eitab oma ütlustes raha päritolu varjavat annetuste mustrit, mida kirjeldab Meikar ja temaga sarnaseid ütlusi andev tunnistajate vähemus. Tulenevalt riigikohtu lahendist nr 3-1-1-94-04, mis käsib kohustust hinnata ütluste vastandumise olukorras argumente kogumis ja kaaluda kõiki asjaolusid, motiive, eesmärke, mis räägivad nii süüteo toimepanemise poolt kui ka vastu, on asjakohane märkida, et Silver Meikari ütlustega disharmoonilisi ütlusi andnud tunnistajad, keda annetuste kohta üle kuulati, on kas karjäärilises või ühiskondlikus mõttes seotud Reformierakonnaga, olles seega erakonnast neis aspektides teatud määral sõltuvad.

Silver Meikari poolt kirjeldatud skeemi tunnistamine ja analoogsete kogemuste kirjeldamine ülekuulamistel oleks olnud selgelt kahjulik Reformierakonnale, kuna vähemalt ühe KarS § 4021 juhtumi tõendamine käesoleva kriminaalasja raames oleks toonud kaasa Reformierakonna kriminaalvastutusele võtmise, millist olukorda erakond arusaadavalt sooviks vältida.