"Viimasel ajal on sotside maksude tõstmise (aga mitte ainult) plaanid avalikkuse ette kerkinud. Vaatame neid nüüd natuke täpsemalt…," alustas Kõiv. "Veel enne, kui avalikustati viimased erakondade toetust uurinud küsitlustulemused, küsis Tarmo Vahter Eesti Ekspressis, mida tähendaks, kui sotsiaaldemokraatidele antaks võimalus valitseda? Eesti saaks kõrgemad sotsiaalkulud, alles jääks mõni elupäästevõimekuseta tuletõrjekomando ja pooltühi koolimaja ja kasvanud kulud kaetakse uute maksudega: automaks, kinnisvaramaks, ettevõtte tulumaks, pärandimaks."

Kõiv jätkas: "Streikide ja elektrikatkestustega ähvardamise taustal kerkinud sotsialistide toetust vaadates, kõlab Vahteri küsimus aktuaalsemalt kui kunagi varem. Sven Mikser ei varjagi oma soovi maksusüsteemi muuta, mida ta ise kirjeldab nn Skandinaavia teena. Ikka seesama jutt, et rikkuse suurem ümberjagamine suurendab rikkust. Inimeste heaolu kasvab siiski lisaväärtuse loomisel ja Eesti senine areng on olnud muljetavaldav."

Reformierakondlane juhib tähelepanu, et ega maksude tõstmise otsus veel tähenda, et need maksud kavandatud määral kokku korjatakse.

"Pigem jäävad investeeringud Eestisse kõrge maksukoormuse tõttu tulemata, uued töökohad loomata ja raha laekub vähem, sotsiaalvaldkonna kulutused aga paisuvad. Esialgu lubas Eesti esisotsialist, et laenu ta riigile võtta ei taha. Kui maksulaekumised nigelaks jäävad, siis sellest ilmselt ei pääse. Sealt edasi aga on Kreekani vaid üks samm," oletas Kõiv irooniliselt.

Lisaks sotside maksupoliitikale on Reformierakonnal hambus ka nende toetuse kasv.

"Märtsikuine parteide populaarsusküsitlus näitab veel ühte asja. Sotsiaaldemokraatide toetus on tõusnud peamiselt venekeelsete valijate hulgas. Kas nende seas on ka Narvas punaste lippude all elektrikatkestusega ähvardanud energeetikuid, kes seni on koondunud peamiselt Keskerakonna selja taha, vajab selgitamist," lisas ta. "Eelneva taustal tuleb taas küsida sotsialistide arvamust: kas Eesti ikka oli okupeeritud või mitte ja kas sotsiaaldemokraadid nõustuvad, et haridust Eestis tuleb anda ikka eesti keeles?"

Kõiv võtab teema kokku: "Kõige eelneva taustal ei tundugi suure üllatusena, et sotsid on asunud aastaid, lausa aastakümneid kehtinud Eesti kodakondsuse põhimõtete muutmist toetama (Kodakondusseaduse muudatuse arutelul Riigikogus paar nädalat tagasi). Igatahes suur tänu, Sven, et sa oma erakonna plaane vaka all ei hoia. Inimesed peavad teadma, mille poolt või vastu nad on."