“Meil on liiga vähe lapsi, kellele pärandada oma elutöö viljad ning kes tagaksid keele ja kultuuri järjepidevuse,” põhjendas Reformierakond üldkogul iibeteema esiletõusu majandus- või muude küsimuste ees.

Reformierakonna arvates peab Eesti eemärk olema positiivse iibe saavutamine. Partei esimees Siim Kallas rääkis oma kõnes eemärgist, et eestlasi oleks kaks miljonit ning ütles, et erineva kultuuritaustaga iniemste massilist sisserännet ei saa soodustada.

Reformierakonna valimislubaduse kohaselt säilib ema senine palk kogu lapse sünnijärgse aasta ning riik suurendab lapse sünni korral panust ema kogumispensionisse ühe protsendi võrra. Samuti lubab partei suurendada riiklikku sünnitoetust 5000 kroonini.

Majanduses toonitab Reformierakond soovi säilitada lihtne, ühetaoline ja õiglane maksusüsteem ning alandada üksikisiku tulumaks 20 protsendile. “Astmeliselt kasvavat tulumaksu ei kehtestata,” rõhutab valimisplatvorm. Reformierakond lubab tööpuuduse jätkuvat langust ja, palgatõusu. Kallas ütles oma kõnes, et ettevõtte tulumaksu kaotamine on kaasa aidanud 16.000 uue töökoha loomisele võrreldes 1998. aastaga ningkeskmise palga tõusule, mis eelmisel kvartalis oli Tallinnas üle 8000 krooni.

Valimispaltvormis on lubadus pikendada omavalitsuste valitsemisperioodi kolmelt nelja aastani, minna üle presidendi otsevalimistele ning jätta muutmata kodakondsus- ja keelepoliitika.

Välispoliitikas on Reformierakonna eesmärk jätkuvalt Eestu huvide kaitsmine Euroopa Liidus, eriti kultuuri ning sõltumatu maksu- ja sotsiaalpoliitika säilimise eest. Koostöös NATO-ga näeb erakond Eesti osa spetsialiserritud üksuse loomises. Sel eesmärgil suureneb profesionaalsete sõjaväelaste osa kaitseväes.

Oma kõnes rõhutas Kallas, et kuigi Eesti asub suhteliselt rahulikus piirkonnas, pole välistatud kaasaja terrorismi ilmingud ka siin. Islamiäärmuslaste kõrval tõstis ta esile vene äärmuslasi, kellest lähtuv terror on täiesti reaalne oht Eesti rahvale ja riigile.

Reformierakonna üldkogu kinnitas pühapäeval valimisnimekirja, mille esinumbriteks on peaminister ja erakonna esimees Siim Kallas, riigikogu esimees Toomas Savi ja justiitsminister Märt Rask.

Reformierakonna valimisnimekirja esikümnes on veel Tartu linnapea Andrus Ansip, riigikogu liige Meelis Atonen, endine kultuuriminister Signe Kivi, välisminister Kristiina Ojuland, Tallinna linnavolikogu juht Maret Maripuu ja riigikogu liikmed Andres Taimla ning Andres Lipstok.

Haaberstis, Kristiines ning Põhja-Tallinnas on Reformierakonna esinumbrid Rein Lang, Tatjana Muravjova ja Toivo Ninnas. Kesklinnas, Lasnamäel ning Pirital on esimesed Signe Kivi, Jürgen Ligi ja Sergei Ivanov. Mustamäe ning Nõmme esikolmikus on Urmas Paet, Maret Maripuu ning Keit Pentus.

Harju- ja Raplamaa esikolmikus on Siim Kallas, Paul-Eerik Rummo ja Rain Rosimannus, Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal on esimesed Andres Lipstok, Jaanus Tamkivi ja Andres Onemar. Lääne-Virumaal kandideerivad esimeste hulgas Märt Rask, Ivi Eenmaa ja Matti Jõe.

Ida-Virumaal kandideerivad esimestena Rein Aidma, Kristiina Ojuland ja Aleksander Apolinsky, Järvamaal ja Viljandimaal on esikolmikus Peep Aru, Andres Taimla ja Tauno Tuula, Jõgeva- ja Tartumaa esimesed on Toomas Tein, Igor Gräzin ning Viktor Svjatõšev, Põlva-, Valga ja Võrumaa esimesed on Toomas Savi, Mait Klaassen ja Meelis Atonen, Pärnumaal kandideerivad esikolmikus Väino Linde, Margus Allikmaa ja Toomas Vilosius.

Tartus on Reformierakonna esinumbrid Andrus Ansip, Margus Hanson ja Helmer Jõgi.

Praeguse valitsuse ministritest ei kandideeri Reformierakonna nimekirjas valimistel keskkonnaminister Heiki Kranich ja regionaalminister Toivo Asmer.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni praegustest liikmetest ei kandideeri valimistel Ignar Fjuk, Kaljo Kiisk, Uno Mereste, Rein Voog, Valve Kirsipuu, Tiit Helm ja Neinar Seli.

Reformierakonna nimekirja viimane, 125 on endine peaminister ja kunagine Koonderakonna juht suurärimeest Tiit Vähi, kes kandideerib Ida-Virumaal.

Reformierakonna nimekirja valimisringkondade esinumbrid andsid pühapäeval partei üldkogu ees vande, kohustudes tegema kõik üksikisiku tulumaksumäära vähendamiseks 20 protsendini ja astuma vastu astmelise tulumaksu rakendamisele.