"Oleme alustanud aasta algusest uue programmi koostamist, mille esimeseks peatükiks on Euroopa Liit ja välispoliitika," rääkis Reformierakonna peasekretär Martin Kukk Delfile. "Selle koostamisel kaasame kindlasti lisaks erakonna liikmetele erialaeksperte ja kõiki, kel on soov kaasa rääkida Eesti rolli osas Euroopa Liidus."

Kuke sõnul on eurovalimiste kahtelmata kõige olulisem küsimus sisuline platvorm, kaasa arvatud näiteks see, millised peavad Eesti 100. sünnipäeva aastal olema meie eesmärgid Euroopa Liidu eesistujana.

Mis puudutab Euroopa Parlamenti kandideerijaid, siis Kuke sõnul on võimalike kandidaatide nimekiri Reformierakonnal pikk.

"Isiklikult loodan, et kandideerima tulevad meie raskekahurid välispoliitika valdkonnas - Urmas Paet ja Siim Kallas, samuti Igor Gräzin, Laine Randjärv ja riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Arto Aas," loetles Kukk.

Kukk ei välista, et kandideerida saava 12 inimese hulgas on ka mõni uus täht Eesti poliitikamaastikul.

Eurovalimiste programmi ja kandidaatide nimekirja kinnitab Reformierakond kevadel märtsis erakonna üldkogul.

"Kindlasti loodame eurovalimistel head tulemust ning selleks annavad lootust ka viimased uuringud, mille kohaselt on Eesti inimeste toetus Euroopa Liidule tõusnud eelmise aasta 74-protsendilt 80-protsendile," märkis Kukk. "Need näitavad, et nii Eesti kui Reformierakond on olnud Euroopa Liidu poliitikat ajades õigel teel."

Sotsiaaldemokraadid valivad oma kandidaadid 29. märtsil. Suure tõenäosusega kandideerivad Brüsseli kogemusega Marianne Mikko ja täna Euroopa Parlamendis töötav Ivari Padar, aga ka SDE riigikogu fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor. Tallinna piirkonna juhatus esitas Euroopa Parlamendi kandidaatideks lisaks Mikkole ja nestorile erakonna esimehe Sven Mikseri ning Tallinna linnavolikogu liikme Abdul Hamid Turay. Ida-Viru piirkond lisas kandidaatide nimekriaj erakonna aseesimehe Jevgeni Ossinovski ning juhatuse liikme Urve Palo.

Keskerakond valis oma 12 kandidaati läinud laupäeval. Need nimed on Edgar Savisaar, Jüri Ratas, Mihhail Stalnuhhin, Kadri Simson, Enn Eesmaa, Aadu Must, Priit Toobal, Aivar Riisalu, Kerstin-Oudekki Loone, Mailis Reps, Ester Tuiksoo ja Yana Toom.