"Erakonnas käivad arutelud rakendamaks Taani mudelit, kus riigikaitseõpetus on riigigümnaasiumides kohustuslik ning riigikaitsekursuste läbimine gümnaasiumis võiks lühendada hilisemat ajateenistust," lisas ta.

"Lisaks tavapärasele ajateenistusele kaalume võimalust, et riik pakuks tasuta 2-nädalasi riigikaitsekursuseid kõigile soovijatele, kes ei ole ajateenistust läbinud ega kuulu Kaitseliitu, mis mulle isiklikult tundub väga mõistliku ideena," märkis Pevkur.

Siseministri hinnangul annaks sellise laiapõhjalise mudeli rakendamine võimaluse kaasata riigikaitsesse enam kodanikke, sealhulgas suurendada kohustusliku ajateenistuse läbinute hulka.

"Kindlasti ei kavatse me mingil kujul kohustuslikku ajateenistust ära kaotada. Ajateenistus on üks Eesti riigikaitse tugitalasid," kinnitas Pevkur.

Ta rõhutas, et hetkel on tegemist Reformierakonna julgeolekustrateegia tööversiooniga, kuhu oodatakse lähiajal veel mitmeid nõuandeid erinevatelt ekspertidelt. "Kuid strateegia aluspõhimõtted jäävad samaks - Eesti riigikaitse saab olema tänasest laiapõhjalisem ja kaasama enam kodanikke," selgitas Pevkur.