Teisipäeva õhtul oli Tallinna Kauge tänava kodutute öömajas peatujatele kaetud pidulik jõululaud — kapsad, kartulid, viinerid, kringel ja mandariinid.

“Vähemalt täna õhtul saavad nad sooja söögi. Möödunud aastal käisin ainult võileibu pakkumas,” ütles heategevusürituse “Kodututele inimväärsed jõulud” patroon Reet Linna SL Õhtulehele.

Pärast rikkalikku õhtusööki esinesid öömajalistele muusikaakadeemia tudengid.

Ettevõtmine saab teoks juba teist aastat järjest ning selle käigus kogutakse kodututele toidu ja loodava rehabilitatsioonikeskuse jaoks raha. Mullu koguti abivajajatele ligi 150 000 krooni.

“Hea küll, esialgu ei saanud rehabilitatsioonikeskust veel tehtud — isegi mitte maja kätte. Aga selle raha eest on nad saanud korralikult süüa, 10 000- 15 000 krooni kuus on kulunud toidu ja hädavajaliku talvevarustuse peale. Kurb on aga see, et mida rikkamaks riik saab, seda rohkem tuleb kodutuid juurde ja kõigile öömaja ei jätku,” kurtis Reet Linna.

“Mul on natuke süümepiina, et liitun kodutuid aitavate inimestega alles jõuluajal ning mõtlen sellele vaid kord aastas. Aga üritan neid aidata nii palju kui saab. 30. detsembril on Oleviste kirikus näiteks suur kontsert. Aitan seda organiseerida ja laulan ka ise,” lausus Linna. Kirikus kaetakse ka laud ja tehakse kingitusi.

Tallinna kodutute öömajad ja varjupaigad kindlustavad pühade ajal ööbimiskohaga kõik abivajajad ning pakuvad jõululaupäeval sooja jõulurooga — verivorsti ja hapukapsast.

“Jõulupühade ja aastavahetuse ajal majutavad öömajad ja varjupaigad vajadusel rohkem kodutuid kui on majutamiseks ette nähtud kohti,” ütles sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima.

Jõululaupäeval pakutakse linna öömajades ja varjupaikades kodututele verivorsti ja hapukapsast, teatas Raepress.

“Kui õhutemperatuur langeb alla -15o C saavad kodutud viibida öömajades ka päevasel ajal,” ütles Kedrima. “Öömajad on pakaseilmade puhuks valmis ka kodutute toitlustamiseks.”

Linna neljas kodutute öömajas aadressil Akadeemia tee 48, Alasi 8, Kauge 4 ning Magasini 29 on kokku 193 kohta. Vajadusel on nendes kohtades võimalik pakkuda ööbimisvõimalust märksa suuremale arvule inimestele.

“Näiteks suutis Kauge tänava öömaja pakkuda eelmisel talvel ööbimisvõimalust korraga kuni 120 inimesele, kuigi voodikohti on seal 74,” ütles peaspetsialist Andrus Toompuu.

Akadeemia tee 46 ühiselamu elanikud saavad vajadusel kasutada majutusteenust aadressil Uus-Maleva 10.

Lisaks linnaeelarvest rahastatavatele öömajadele pakub kodututele varjupaika ka Päästearmee, kelle öömajas aadressil Laevastiku 1 on 40 voodikohta.