Mälestustseremoonia algas kell 10.30 trompetisignaaliga. Hukkunute mälestuseks tulistasid Linda bastioni juures asunud kolm 105-millimeetrist haubitsat kolm kogupauku ning peeti üle-Eestiline leinaminut, samuti helisesid kirikute kellad, teatas kaitseministeerium.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles Reaalkooli juures peetud sõnavõtus, et see Vabadussõda tõi Eestile vabaduse ja rahu.

„Täna, 88 aasta hiljem teame me, et seda rahu ei olnud meile kauaks. Seda rahu ei näinud ka 3588 võitlejat, kes selle päevani ei jõudnud. Nende elu oli noore vabariigi ellujäämise hind,“ ütles Aaviksoo.

Kaitseministri sõnul mälestatakse täna ka neid, kes olid valmis ja on täna jätkuvalt valmis seisma relv käes Eesti vabaduse eest, kui see on ohtu sattumas.

„Seisame siin täna ka selleks , et kinnitada — ka täna on eesti rahvas valmis seisma oma vabaduse ja rippumatuse eest. Ja kui kõik vahendid on ammendunud, siis seisma selle eest ka relv käes,“ kinnitas Aaviksoo.

Aaviksoo kinnitusel on Eestil täna kasvav ja tugevnev kaitsevägi ning üha laienev ja tugevnev Kaitseliit. „Me võime kinnitada, et meil on tahet, julgust ja otsustavust oma vabaduse eest seista täna, homme ja igavesti,“ lubas kaitseminister.

Samuti esinesid sõnavõttudega riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Trivimi Velliste, Eesti Vabadusvõitlejate Liidu esimees Gunnar Laev ja kaitseväe peakaplan major Taavi Laanepere.

1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30 hakkas kehtima Eesti ja Nõukogude Venemaa vaheline vaherahu. 28. novembrist 1918 kuni 3. jaanuarini 1920 kestnud Vabadussõjas langes 3588 Eesti kaitseväelast.