Väärteootsused tehti vale ravimi väljastamise, kõlbmatute ravimite käitlemisnõuete rikkumise, psühhotroopsete ainete arvestuse nõuete mittetäitmise ja ravimite valmistamisnõuete rikkumise eest, loetles amet oma koduleheküljel.

Ühes apteegis osutas apteegiteenust erialase hariduseta isik. Hulgimüügiettevõttele määrati rahatrahv ravimite sisseveost teavitamata jätmise ning kvaliteedisüsteemis esinenud puuduste eest.

Rikkumised ravimite valmistamisel

Sagedasemad rikkumised apteekides olid seotud piirhinnaaluste ravimite puudumisega, üksikuid rikkumisi esines ka ravimite valmistamisel ja kontrollimisel.

Näiteks selgus järelevalve käigus, et ravimite valmistamiseks kasutatavad kaalud olid taatlemata, apteegis valmistatud ravimeid ja puhastatud vett ei saadetud ravimiameti laborisse regulaarseks kontrolliks, valmistamisruumide ventilatsioon ei ole mõõdistatud või mõõdistuse dokumendid ei olnud kohapeal kättesaadavad.

Puudusi esines ka ravimite arvestuse pidamisel ning kõlbmatute ravimite hävitamise korraldamisel. Samuti esines juhtumeid, kus apteegist oli patsiendile väljastatud vale ravim.

Odavamate ravimite kättesaadavus on paranenud

Odavamate ravimite kättesaadavuse parandamiseks pöörati üldapteekide järelevalves jätkuvalt tähelepanu piirhinnast odavama või piirhinnaga võrdse hinnaga ravimite müügilolekule.

Piirhinnaaluste ravimite kättesaadavust kontrolliti 54 apteegis. Neist 15 apteegis ei olnud müügil ühte või mitut piirhinnaalust ravimit.

Järelevalve tulemusena märkis ravimiamet, et odavamate ravimite kättesaadavus kodanikele on paranenud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ning paljudes apteekides on juurutatud süsteem, et tagada piirhinnaaluse ravimi müügilolek.

Apteegil kohustus võtta vastu kõlbmatuid ravimeid

Kontrolliti ka kõlbmatute ravimite käitlemist, sh kõlbmatute ravimite vastuvõtmist tarbijatelt. Kontrolli ravimite tarbijatelt vastuvõtmise osas tehti 14 apteegis.

Enamikes apteekides võeti kõlbmatud ravimid vastu probleemideta, kuid esines ka neid, kus keelduti ravimeid vastu võtmast. Apteekritele selgitati kohustust ravimite vastuvõtmiseks.