Ravimiamet on korraldanud Eestis turustatud ManUp kapslitele analüüsi, mille tulemusel selgus, et kapslitesse on ebaseaduslikult lisatud sildenafiili analooge - methisosildenafiili ja thiosildenafiili.

Ravim sildenafiil (Viagra) on 5. tüübi fosfodiesteraasi (PDE5) inhibiitor, mida kasutatakse meestel erektsioonihäirete raviks. Sildenafiili kõige tõsisemad kõrvaltoimed on järsk vererõhu langus, nägemishäired, südameatakk ja äkksurm.

Risk nende tekkeks on suurem, kui samal ajal kasutatakse teatud stenokardiaravimeid - nitraate. Sildenafiili ei tohi nende tõsiste kõrvaltoimete riski tõttu kasutada mehed, kellel on varem esinenud südamelihase- või ajuinfarkt.

ManUp'is sisalduvatel sildenafiili analoogidel (methisosildenafiilil ja thiosildenafiilil) on sildenafiiliga sarnane toime. Sildenafiili analooge ei ole põhjalikult uuritud, mistõttu ei ole täpselt teada, kui tugevat toimet nad omavad. Vähesed uuringud näitavad, et erinevatel analoogidel on sildenafiiliga sarnane toimetugevus, mõnel isegi tugevam toime. Seega on ka kõrvaltoimete risk suurem.

Puudub kindel info ebaseaduslikult lisatud ainete koguste kohta - need võivad toote erinevate partiide osas suurel määral erineda.

Ravimiamet soovitab kõigil ManUpi kasutamine lõpetada ja viivitamatult arstiga ühendust võtta juhul, kui on tunda äkilist valu rinnus. Rinnavalu leevendamiseks ei tohi võtta nitraate sisaldavaid ravimeid.