Kuidas kommenteerite teie Vene vägede tegevust Krimmis?

Olukord Ukrainas tuleb kindlasti lahendada rahumeelselt ning välistada juba eos igasugune sõjalise jõu kasutamine nii kohapealsete väeüksuste kui ka kõigi välisriikide poolt. Venemaa juhtidel tuleb austada Ukraina suveräänsust, territoriaalset terviklikkust, rahvusvahelisi kokkuleppeid ning Ukraina tänast valitsust. Esimene vajalik samm ülipingelise olukorra lahendamiseks on kõigi Vene väeosade naasmine oma sõjaväebaasidesse ning lisavägede lahkumine Ukraina territooriumilt.

Juhul kui Venemaa tunneb muret oma kodanike heaolu või julgeoleku pärast, siis see küsimus tuleb tõstatada läbirääkimiste laua taga, mitte jõupositsioonilt. Minuni jõudnud andmete kohaselt oli Krimmi venekeelsete elanike julgeolek küll niigi väga tugevalt tagatud.

Mida arvate Edgar Savisaare väitest, et praegune Kiievi valitsus pole legitiimne?

Ukraina tänane valitsus on Ukraina Ülemraada ehk parlamendi selge enamuse poolt ametisse nimetatud ning seeläbi hetkel riigi kõige kõrgem täitevvõimu esindaja. Ukraina uue valitsusega teevad koostööd nii USA ja Euroopa Liit kui ka Eesti Vabariik.

Mida peaks Eesti praegu tegema Ukraina aitamiseks?

Eestil tuleb püüda läbi diplomaatiliste meetmete olukorda rahustada ning anda oma panus igasuguse sõjalise tegevuse lõpetamiseks. Ühtlasi on päevselge, et Ukraina vajab Euroopa Liidult ja teistelt rahvusvahelistelt organisatsioonidelt ka majanduslikku tuge ning Eesti riigijuhtidel tuleb samuti siinosas oma seisukoht kujundada ja lahendusi pakkuda.