"Mul on väga hea meel, et just Keskerakonna osalusel, võib isegi öelda, et Keskerakonna eestvedamisel on Eesti poliitika uue hoo sisse saanud. Viimase pooleteist nädala jooksul on toimunud kiired arengud, mille tulemuseks oli Taavi Rõivase umbusaldamine ning koalitsioonikõneluste alustamine Keskerakonna juhtimisel,” rääkis Ratas.

"Poliitiline olukord on ärev olnud juba tegelikult mõnda aega ning Reformierakonna üleolev käitumine paistis kaugele. Ja seda nii oma nüüdseks juba endiste koalitsioonipartnerite osas kui ka kõigi teiste erakondade suhtes. Kas juba 2015. aasta kevadel allkirjastatud koalitsioonilepingusse olid need ebakõlad sisse kirjutatud või tõi valitsuse lagunemise kaasa juba mainitud arrogantne stiil — küllap mõlemal asjaolul oli siin oma roll."

Presidendivalimiste nurjumine valimiskogus oli erakondadest kõige valusam just Reformierakonnale, sest nii Siim Kallas kui ka Marina Kaljurand on nüüd poliitikast tagasi tõmbunud. Vähemalt ajutiselt.
Presidendivalimiste aegne ning järgne poolavalik omavaheline arvete klaarimine reformierakondlaste seas andis signaali, et sisaliku tee on kivile jälje jätnud ning valitseb tavapäratu peataolek. Selge on see, et Reformierakonna opositsiooni jäämine suurendab neid pingeid veelgi.

“Mis siis õigupoolest aga eelmisel nädala alguses juhtus? Nii Sotsiaaldemokraatlik erakond kui ka Isamaa ja Res Publica Liit ei pidanud võimalikuks enam Reformierakonnaga valitsusvastutust jagada. Partnerite vahel oli kadunud usaldus ning tahet ühisosa hoida ja seda leida enam polnud. Nii sotsiaaldemokraadid kui ka IRL nägid riigijuhtimises möödapääsmatute muutuste vajadust, kuid Reformierakond ei tahtnud millestki sellisest kuuldagi,” rääkis Keskerakonna esimees.

"Usun, et paljude inimeste jaoks oli ootamatu Reformierakonna juhtpoliitikute käitumine valitsuse umbusaldamise eel ja selle järgselt. Piltlikult öeldes asuti pritsima tuld ja tõrva, nii kuidas jaksati. See polnud soliidne ega riigimehelik. Rünnaku alla sattusid nii Reformierakonna endised koalitsioonipartnerid kui ka uus koalitsioon, mida alles looma hakati. “Vasakpööre”, “riigi rahanduse põhjalaskmine” ja muud sellised väited lendasid alles kõnelusi alustava koalitsiooni suunas."

"Kui muud avaldused võis lugeda tavapäraseks sisepoliitiliseks sõnasõjaks, siis välismeediasse levinud kuulujutud läänemeelne valitsuse vahetumisest Kremli-meelse valitsusega on lubamatud lausvaled. Sellise jutu levitamine on alatu ja väiklane, see on isiklikust kibestumisest kantud pahameel, mis heidab varju kogu riigile. Ma väga loodan, et Eesti riigi rahvusvahelist mainet kahjustavad väited ei jõudnud välismeediasse kohalike poliitikute kaudu. See oleks ülim lugupidamatus ja hoolimatus oma riigi ja rahva suhtes," ütles Ratas.