Pärast riigikogu valimisi maratonläbirääkimiste tulemusena moodustatud kolmikliidu koalitsioonileping ei vasta algusest peale ühiskonna ootustele, ütles Ratas Delfile. "Valimislubaduste täitmise asemel alustati ootamatute maksutõusudega. Samal ajal tõusevad tulumaksuvaba miinimum ja peretoetused märksa vähem ning nii-öelda madalapalgaliste maksureform aitab parimal juhul 25% algselt lubatud 300 000 inimesest, ütles ta.


Põhjendatud rahulolematust on Ratase sõnul tunda ja näha kõigi kolme erakonna toetajate ja liikmete seas. "Lisaks mitmete poliitikute ja ühiskonnateadlaste kriitilistele sõnavõttudele tõestab seda ilmekalt ka valitsusliidu toetuse kiire langus erinevates arvamusküsitlustes. Tänase koalitsiooni jätkumisel on tõenäoline, et juba lähikuudel ületab opositsiooni toetus koalitsioonierakondade oma."

 

"Jevgeni Ossinovski ütles lihtsalt avalikult välja, mida paljud sotsiaaldemokraadid juba enne teda arvasid ning väiksemas seltskonnas arutasid. Koalitsioonileping ei lähtu Eesti riigi ja rahva huvidest ning valitsus laguneb varem või hiljem sisemiste pingete tõttu," sõnas Ratas. "Seda, kas Ossinovski võimalik tõus SDE esimeheks toob kaasa uue koalitsiooni, on täna vara öelda. See sõltub tema ja teiste parlamendierakondade nägemusest, kuidas lahendada Eesti sõlmprobleeme, milleks on rahvastiku väljarände pidurdamine, elanike heaolu tõstmine ning rahvaarvu taas tõusule viimine.

Ossinovski võimalik tõus esimeheks ja koalitsiooni muutus on mõlemad teoreetilised võimalused, mis võivad muuta võimuliitu, kuid ei pruugi, lõpetas Ratas.