Eesti panustab alates 2015. aasta kevadest Soome ja Iiri ühispataljoni koosseisus ÜRO rahuvalvemissioonile UNIFIL Liibanonis. Selle aasta lõpuni on riigikogu andnud loa hoida Liibanonis sellel missioonil kuni 50 kaitseväelast, kes tegelevad Iisraeli ja Liibanoni piiril konfliktide maandamisega.

Ratas ütles, et kuna Soome on väljumas Soome-Iiri ühispataljonist, siis ei saa ka Eesti praegusel kujul Liibanonis jätkata ja nüüd tuleb otsustada, kuidas edasi minna. Nimelt kasutab Eesti praegu Liibanonis palju soomlaste infrastruktuuri ja ilma selleta ei saa jätkata.

"Me otsime parimaid lahendusi," lausus Ratas. Eelistus on jätkata Liibanonis, aga ei saa välistada ka lahkumist.

Eesti kaitseväelased on praegu teenimas ka Malis koos prantslastega ja Afganistanis koos ameeriklaste ja brittidega. Hiljuti võttis aga valitsus vastu otsuse suurendada oluliselt Malisse ja Afganistani minevate vägede arvu.

Eelmisel aastal viis Soome Prantsusmaa palvel Liibanoni 160 lisasõdurit, sest Prantsusmaa tahtis oma vägesid vabastada terrorismivastaste operatsioonide jaoks.

Selle aasta lõpus aga lõpetab Soome koostöö Iiri pataljoniga, umbes 200 soomlast jääb samale missioonile, kus nad hakkavad koos prantslastega tegutsema UNIFILi ülema reservis. Seal tegutsevad soomlased 2020. aasta lõpuni.