Rasmussen tunnustas Eestit kahe protsendi sisemajanduse kogutoodangu eraldamise eest kaitsekulutustele. Samuti tänas ta Eestit panuse eest NATO operatsioonile Afganistanis ning juhtrolli eest küberkaitses, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„See on hea eeskuju ka teistele riikidele,“ ütles Rasmussen. „Eesti on näidanud üles suurt pühendumust meie ühisele eesmärgile kollektiivse julgeoleku kindlustamisel. Võite kindlad olla, et NATO täidab igati oma kohustusi liikmesriikide ees.“

Rõivas kinnitas, et Eesti täidab oma kohustust kaitsekulutuste osas kindlasti ka uue valitsuse ajal. Ta ütles, et julgeolek on uue valitsuse prioriteet.

Kohtumise keskseks teemaks oli kriis Ukrainas ning NATO vastusammud Venemaa agressiivsele poliitikale. Rõivas ja Rasmussen tõdesid, et Krimmi ebaseaduslik annekteerimine Venemaa poolt on rahvusvahelise õiguse ning põhimõtete jäme rikkumine.

Rõivas avaldas veendumust, et jõu kasutamine Venemaa poolt ja suveräänse riigi osa annekteerimine on muutnud julgeolekualast olukorda maailmas. „Meie ühistele väärtustele ning euroatlantilisele julgeolekule on esitatud tõsine väljakutse,“ ütles Rõivas. „NATO ja Venemaa vahelised suhted tuleb täielikult ümber hinnata.“

Peaminister väljendas heameelt, et nii NATO kui Euroopa Liit on Venemaa agressioonile vastanud otsustavalt ja ühtselt, mõistes selle hukka ja võttes vastu vastumeetmed. Rõivase sõnul on NATO demonstreerinud oma solidaarsust, eraldades Balti õhuruumi turvamiseks täiendavaid lennukeid.
„Eesti on pakkunud NATO õhuturbemissiooni teiseks baasiks Ämari lennuvälja ning mul on hea meel, et see pakkumine kõikide liitlaste poolt vastu võeti,“ ütles Rõivas.

Peaminister rõhutas, et vaatamata pingelisele julgeolekuolukorrale tunneb Eesti end tänu NATOle turvaliselt – NATO on öelnud selgelt, et liitlasi ohu korral hätta ei jäeta.
„Meie julgeolek on paremini tagatud kui eales varem,“ ütles Rõivas. „Arvestades praegust olukorda tuleb meil aga kõigil mõelda täiendavate heidutusmeetmete väljatöötamisele.“

Samas lisas ta, et Eesti inimesed tunneksid end veel turvalisemalt, kui NATO kohalolek ja nähtavus on senisest veelgi suurem.

Kohtumisel õnnitles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Eestit ka NATOga liitumise 10. aastapäeva puhul.