Tarbijakaitseameti andmeil on hEstouri poolt tagasilendu ootamas Kreetal 138 ning Türgis 136 inimest, ütles tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomik "Aktuaalsele kaamerale".

Lennuvedaja Smartlinx on kinnitanud tarbijakaitseametile, et toob kõik need reisijad Eestisse tagasi. Küll aga on alates laupäevast tühistatud kõik paketid ja lennud, mida Estour korraldab.

Tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski-Toomik ütles, et ei oska veel öelda, mis on Estouri majandusraskuste põhjuseks. Tema sõnul helistas Estouri esindaja täna pärast tööpäeva lõppu tarbijakaitseametisse ja teatas, et firma ei suuda oma kohustusi täita.

Estour OÜ-l on 200 000 euro suurune tagatis, millise kasutamise üle otsustab vastavalt turismiseadusele tarbijakaitseamet. Tulenevalt Estour OÜ vastavasisulisest avaldusest on tarbijakaitseamet käesolevaks hetkeks ka tagatise avamise algatanud, teatas Turetski-Toomik Delfile.


Seoses eeltooduga tühistatakse kõik Estour OÜ poolt korraldatud reisid ning kõik lennud Tallinnast alates 18. juunist on tühistatud.


Tarbijakaitseametile teadaolevalt on käesoleval hetkel tagasilendu ootamas tarbijad Türgist Antalyast (18. juunil) kokku 136 inimest, millest 43 on Sky Travel OÜ kliendi ja 19. juunil Kreetalt 138 inimest (kõik on Estour OÜ kliendid). Kinnitamata andmetel on kõikide reisijate majutuse eest tasutud.

Lennuvedaja Smartlinx on kinnitanud ametile, et kõik 18. ja 19.juunil tagasiootavad reisijad Türgist (Antalya) ja Kreetalt tuuakse koju vastavalt esialgselt kinnitatud lennuplaanile. Väljalend Heraklionist on 19. juunil kell 9.25 ning väljalend Antalyast 18. juunil kell 20.30


Turismiseadus näeb ette, et tagatise kasutamise esmaseks eesmärgiks on reisijate reisilt tagasitoomine, reisitasu tagastamiseks tarbijale pakettreisi ärajäämise korral või hüvitise tasumiseks pakettreisi ärajäänud osa eest ning tarbijale tasu tagastamiseks lunastamata pakettreiside kinkekaartide eest.


Tarbijakaitseamet esitab täpsemad juhised tarbijatele, millise tähtaja jooksul ootab amet tarbijate avaldusi, kelle reisid on tühistatud, esmaspäeval, 20. juunil, kuna praegusel hetkel on ameti prioriteediks tarbijate Eestisse naasmise tagamine.

Estour on Turetski-Toomiku sõnul kinnitanud, et paneb vastava info peatselt ka kodulehele välja.

Veel eile õhtul polnud Estouri kodulehel ühtki viidet majandusraskustest ning reisifirma pakkus soodushindadega reise nii Türgisse, Kreekasse kui Kreetale. Saadaval oli ka hulk viimase hetke pakkumisi. Täna hommikuks on kodulehele välja pandud tarbijakaitseameti teade, et Estour OÜ tunnistab suutmatust täita pakettreisilepingust tulenevaid kohustusi.

Estour on müünud turismireise peamiselt Türki, Kreekasse, Kreeta saarele, Egiptusesse, Tšehhi, Peterburi, Palangasse Leedus ja Dominikaani.

Toimetas Kerttu Pass