Siiski ei saa neid pidada päris traditsioonilisteks meelsuse näitamise üritusteks, nagu neid linnas ikka aeg-ajalt tehakse, olgu siis Tiibeti vabaduse poolt või karusnahast kasukate vastu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tavalisest piketist eristab selle nädalavahetuse üritusi peamiselt kaks asjaolu: need kestavad julgelt 12 tundi ja nende korraldajatega pole kuigi kerge jutu peale saada.

Näiteks õilist prügikoristusaktsiooni “Teeme ära 2008” toetavad südalinnas koguni 14 piketti nimega “Prügikoristuskampaania “TEEME ÄRA 2008” toetusmiiting”.

Südalinna olulisis paigus, näiteks Kaarli puiesteel ja Musumäel, toimuvate ürituste korraldajaiks on märgitud seitse inimest, kuid kahjuks on linnavalitsusele loa saamise ajal antud telefoninumbrid pidevalt välja lülitatud, välja arvatud üks, millele keegi ei vasta.

Seetõttu ei tea ka prügikoristuskampaania korraldajad ise päris täpselt, mida säärastest miitingutest õigupoolest arvata.

“Ei ole nendega veel ühendust saanud,” nendib kampaania infojuht Tiina Urm vastuseks küsimusele, mida hakatakse täpsemalt üritustel tegema. Urmi sõnul pole prügitalgute tuumikgrupp meeleavaldustega seotud, samal ajal on koristamise korraldamisega seotud ligi 300 inimest — seega täit kindlust seotuse asjus pole.

Küsimusele, kas miitingud ei või olla korraldatud äkki hoopis mulluste pronkssõduri toetajate linnast väljatõrjumiseks ja kas mitte Eesti koristamine pole vaid kattevari, vastab Urm: “Tahaks loota, et mitte.”

Samal põhjusel — meeleavaldajatega on väga raske jutu peale saada — ei ole ka mitte mingit selgust, millega sisustatakse see 12 tundi kella kaheksast hommikul kella kaheksani õhtul, mis on ette nähtud laupäeval Kaarli puiesteel toimuvale üritusele “Sportliku eluviisi tutvustamine ja planeerimine”. Tervislikke eluviise “promotakse” ka laupäeval hommikust õhtuni Toompeal Lossi platsil, korraldaja on taas telefoni teel kättesaamatu.

Oma panuse nädalavahetuse meeleavalduste virvarri plaanis anda ka pronksiöödel kõvasti räsida saanud rahvusraamatukogu ja korraldada laupäeval kella 9–21 oma maja ees demonstratsiooni, mille eesmärk on registreerimistaotluse järgi “avalikkuse teavitamine, buklettide jaotamine, infopoliitika foorumi kohta teabe jagamine”.

Siiski kinnitab raamatukogu turundusjuht Triin Soone, et mingeid avalikke demonstratsioone ei tule ja tegu pole poliitilise aktsiooniga, et takistada inimeste kogunemist raamatukogu ette.

Kaitsepolitsei ei pea nädalavahetuse ürituste rohkust sugugi imelikuks.

”Kevadel, ilusate ilmade saabudes on alati igasuguseid üritusi korraldatud,” ütles kaitsepolitsei komissar Andres Kahar. ”Arvestades, et seljataga on pool aastat päikesevaba perioodi, pole käesoleva aasta ürituste rohkuses midagi imekspandavat.”

Öise Vahtkonna meeleavaldused ”Demokraatlike väärtuste säilitamiseks kaasaegses Eestis” ja ”D-terminal — must plekk ajaloos” toimuvad vastavalt laupäeval Kanutiaia pargis ja pühapäeval linnahalli juures.

Politsei hoiatab, et mingil juhul ei tohiks lasta end nädalavahetuse meeleavaldustuhinas pahandustesse kiskuda.

Ka mulluste aprillirahutuste korraldamises süüdistatav Öise Vahtkonna liige Dmitri Linter kutsus eile kõiki Eestis elavaid venelasi käituma rahulikult ja mitte alluma provokatsioonidele.