Raplamaal elav kopsuhaige vajas hapnikuaparaati, kuid kuna haigekassa seda Raplamaal ei kompenseeri, siis võttis haige Harjumaal elav lähedane aparaadi enda nimele ja andis selle abivajajale.

Milles probleem täpsemalt seisnes? Tervishoiuteenuste loetelus on hapnikravi teenus 7046 „Ambulatoorne pikaajaline hapnikravi kopsuhaigele (ööpäevahind)”. „Antud koodiga teenuse puhul on sisuliselt tegemist koduse raviga,” ütles Delfile haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse spetsialist Kadri Eisenschmidt. Piirhind on selle ravi hüvitamise puhul 15,28 eurot.

Haigekassa selgitusest tuleb välja, et maakondlikke piiranguid hapnikravi hüvitamisel otseselt ei ole, aga ravi peab määrama kindlasti SA Põhja-Eesti regionaalhaigla, SA Tartu ülikooli kliinikumi või SA Tallinna lastehaigla ehk üksnes kolme Tallinna või Tartu haigla pulmonoloog. See paneb kopsuhaigetele toetuse saamisel üsna selged piirangud.

Haigekassa statistika andmetel kasutas hapnikravi teenust 2014. aastal 612 patsienti ja 2015. aastal 640 patsienti. Haigekassa tasus teenuse eest raviasutustele 2014. aastal 2 130 088,15 eurot ja 2015. aastal 2 112 129,95 eurot.

Hapnikravi võib kopsuhaige elu pikendada 6–7 aasta võrra

Hapnikravi vajavad kroonilise südame-kopsu puudulikkusega patsiendid. Kroonilise hingamispuudulikkuse korral tekivad vere gaaside koostises muutused nii, et hapnikusisaldus langeb ja süsihappegaasisisaldus tõuseb. Krooniline hapnikuvaegusseisund põhjustab aga pöördumatuid muutusi organismi kudedes. Ravimite kasutamisest hoolimata selliste haigete seisund halveneb järk-järgult, kuni saabub surm.

Pikaajaline hapnikravi on ainuke tulemuslik võte, mis sellises seisundis patsientide elukvaliteeti parandab. Uurimistulemused kinnitavad, et ratsionaalse hapnikraviga võib krooniliste kopsuhaigete elulemust pikendada 6–7 aastat ja nende igapäevaelu kvaliteeti oluliselt parandada.

Pikaajalisest hapnikravist võib efekti oodata aga vaid siis, kui hapnikku manustatakse üle 15 tunni ööpäevas. Uuringud on näidanud, et hapniku kasutamine alla selle ajalise piiri ööpäevas ei paranda haigete elulemust ja see jääb sarnaseks haigetega, kes hapnikravi üldse ei saa. Kindlasti peab hapnikku manustama öötundidel.

Hapnikravi peab olema järjepidev ja haigeid tuleb motiveerida ravi jätkama ka siis, kui on saavutatud esmane efekt üldseisundi ja subjektiivse enesetunde paranemise näol.

Allikas TÜ kliinikum.

Koduses miljöös võib patsient tunda end tervemana

Tartu ülikooli kliinikum ütleb oma kodulehel pikaajalisest kodusest hapnikravist rääkides, et TÜ kopsukliiniku töötajate initsiatiivil ja teostusel ning suuresti ka asutuse kulul on Tartus ja Tartu lähimas ümbruses viimase nelja aasta jooksul olnud pidevalt kodusel hapnikravil 15–18 patsienti. Nendest üks haige on abistaval respiraatorravil.

"Sel viisil oleme andnud neile haigetele võimaluse viibida koduses miljöös ja tunda end subjektiivselt tervemana ning tulla vähemal või rohkemal määral toime hädavajalike koduste toimetustega," kirjutab kliinikum. "Samuti võime kindlalt väita, et nende patsientide osas on oluliselt vähenenud hospitaliseerimiste arv ja haiglaravipäevade kestus."