Vajadusel võib paluda salongi perenaisel näidata ka steriliseerimiseks ettenähtud seadet, soovitab tervisekaitseinspektsioon.

Puhastamata ja steriliseerimata instrumentide kasutamine maniküüri- ja pediküüriteenuse osutamisel võib põhjustada tõsiseid tervisekahjustusi, sest teenuste osutamisel võivad paratamatult tekkida marrastused või mikrosisselõiked, kus instrument puutub kokku patsiendi verega.

Nii võib ühelt patsiendilt teisele edasi kanduda mitmeid ohtlikke nakkusi, millest tõsiseimad on kindlasti HIV, B-hepatiit ning mitmesugused nahahaigused nagu näiteks seenhaigused, stafülokoki ja streptokoki infektsioonid.

Selliste nakkuste vältimiseks on vaja steriliseerida kõik korduvkasutusega instrumendid, mille kasutamisel tekkib oht nahasekreedi ja vere edasikandmiseks. Vastav nõue on kirjas sotsiaalministri 20. detsembri 2000.a määruses nr 86 „Tervisekaitsenõuded ilu- ja isikuteenuste osutamisele”.

Sterilisatsioon on mistahes protsess, mis eemaldab ja hävitab mikroobe, viiruseid, seeni, eoseid jm. Steriliseerimiseks kasutatakse mitmeid erinevaid meetmeid: kõrge temperatuur, rõhk, spetsiaalsed kemikaalid, radiatsioon jne.

Maniküüri ja pediküüri instrumentide steriliseerimine toimub salongis tavaliselt kas aurusterilisatsiooni meetodil autoklaavis või kasutatakse spetsiaalset MicroStop seadet. Selleks, et eemaldada instrumentidelt nahasekreedi ja vere jääke, tuleb korduvkasutusega instrumendid enne steriliseerimist pesemisvahendiga pesta ja kuivatada.

Kliendil on kahtluse korral õigus paluda instrumentide steriliseerimist ka tema juuresolekul.