Jaala projektijuht Alar Schönberg ütles BNS-ile, et Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ei saanud ise välisvisiidi tõttu Eesti rannarootslaste kirja vastu võtta, ent tervitas neid oma õuemarssali kaudu.

“Lossi ees oli meid üllatavalt palju rahvast tervitamas,” rääkis Schönberg. “Läksime lossi, kus meid samuti oodati. Meile kinnitati, et kuningas vastab meie kirjale kohe, kui on selle kätte saanud.”

Schönbergi sõnul oli kuningale edastatud kirjas ülevaade Eesti rannarootslaste ajaloost, ülemeresõitude traditsioonist ning praeguste Eesti rootslaste elust. Samuti seisis kirjas 1925. aastal eestlaste ehitatud kahemastilise purjeka Hoppeti ehk kaljase taust. Hoppet on rännanud rootslaste kätte Stockholmi.

“Lisasime kirjale ka küllakutse ning juhtisime kuningapaari tähelepanu sellele, et nende lapsed kroonprintsess Victoria, prints Carl Philip ja printsess Madeleine pole Eestis käinudki.”

Neljapäeval etendatakse Stockholmis mereajaloomuuseumis vana rannarootsi pulm ning käiakse ka Eesti saatkonnas. Reedel viivad jaala liikmed Stockholmis läbi ajalooseminari Eesti rootslastest.

Tagasi Eesti poole hakkab jaala sõitma sõltuvalt ilmast kas reede õhtul või laupäeval.