Rakvere Haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev kinnitas Delfile, et haiglas leidis aset vastsündinu surmaga seotud sünnitus, kuid isikuandmeid sisaldavaid selgitusi ta anda ei saanud.

Sotsiaalmeedias juhtumit kirjeldanud isa hinnangul käitus Rakvere haigla personal väga ebaprofessionaalselt, mistõttu tema vastsündinud poeg suri kõigest tund aega peale sündi.

Oma postitust Facebookis jagada palunud isa sõnul tehti lapseootel naisele päev enne sünnitust ultraheli ning öeldi, et laps kaalub 4 kg ja tema pea on suur. Et naine ise on väga pisike, tekkiski isal küsimus, miks ei mõeldud kohe keiserlõike peale?

"Sünnitustegevuse ajal oli iga vähese aja tagant naisel küljes aparaat, millega lapse südamelööke kuulati, kõik oli korras," meenutas isa, kelle sõnul jäid lapse õlad sünnitusteedesse kinni, kuid meditsiinipersonal lahendas selle olukorra ja isa kuulis ka kuidas laps häält tegi.

"Kuulsin, et laps tegi häält, ent seda vaid korraks, sest siis ta jäi vait ja rohkem me tema suust ei kuulnud piuksugi," meenutas ta.

Vastsündinud viidi sünnitustoast minema ja isa väitel ei öeldud värsketele vanematele isegi, kas tegemist on poisi või tüdrukuga.

Ilmselt võitlesid arstid ligi poolteist tundi lapse elu eest, sest alles siis tulid arstid vanemate juurde ja ütlesid, et sündides 4600 g kaalunud ja 55 sentimeetrit pikk poisslaps on surnud.

"Ma lihtsalt ei mõista, miks ei tehtud keisrit, kui nad enne juba teadsid, et lapse kaal on 4000g ning ka pea on suur," ahastas isa.

Vanematele öeldi algul, et laps ei hakanud pärast sündi hingama, kaks päeva hiljem lisati, et lapse süda ei töötanud korralikult. Isa väitel oli aga lapse südamelöökidega kogu raseduse ajal kõik korras.

Mullu suvel suri Rakvere haiglas rase naine, kes toodi haiglasse väga raskes seisundis. Ka lapse elu ei õnnestunud arstidel päästa.

Statistikaameti andmetel registreeriti mullu kokku 28 imikusurma, neist seitse suri enne ühe päeva vanuseks saamist. Imikusuremus Eestis on aastatega langenud. 2012. aastal suri 50 alla aastast last, aasta varem 36 ning 2010. aastal 53 last. Siiski näitab statistika, et 24 tunni jooksul pärast sündi on igal aastal surnud kümmekond last.