"Peame olema põgenike saabumisse Venemaalt valmis ning vajadusel piiride kaitset tugevdama. See peab siiski põhinema reaalsel ohuanalüüsil, millega Eesti vastutavad ametkonnad ka igapäevaselt tegelevad - suure hulga inimeste liikumine ei saa jääda märkamatuks ega toimu kindlasti ootamatult. Valmiduse tagamise soodustegur on ka pidev eri stsenaariumide läbi harjutamine," ütles IRL-i kuuluv Aeg.

Tema sõnul aitavad täna vastu võetud välismaalastele rahvusvahelise kaitse seaduse muudatused kaasa Eestis saabujate varjupaigataotluste kiirele ja selgele menetlemisele ning nende riiki lubamise või mittelubamise üle.

"Siiski on oluline märkida, et suur hulk varjupaigataotlejaid võib kaasa tuua tõsise ülekoormuse riigi vastutavatele ametkondadele, häirida sisepoliitilist olukorda ja riigi igapäevast toimimist. Juhul, kui Venemaa seab eesmärgiks tekitada meile täiendavaid probleeme, on põgeniketulva teadlikult meie piiridele suunamine üks võimalus. Seepärast peab meil olema väga hea eelhoiatus ning võime takistada ebaseaduslikku piiriületamist. Piiride pidamine ja info piiridel toimuva kohta on praegu äärmiselt oluline," ütles Aeg.