Tänane Eesti Päevaleht tundis juhtkirja tasemel muret, mis saab, kui e-Eesti suurimad maailmaviijad Toomas Hendrik Ilves ja Taavi Rõivas mõlemad riigitüürilt lahkunud on ning kolmas oluline e-riigi eestvedaja, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT-asekantsler Taavi Kotka on ametis tuleva aasta 31. jaanuarini, edasine on ebaselge.

"Kui ükski minister ei suuda või ei taha Eesti e-riigi ja IT rahvusvahelise eestkõneleja rolli võtta, tuleb Eesti kiitmise tööd hoogsamalt teha ettevõtjatel endil," kirjutab Päevaleht ja loodab samas, et Jüri Ratasest ja Kadri Simsonist ei saa e-riigi ja e-residentsuse arendamise pidureid.

Raimond Kaljulaid kirjutab Päevalehe juhtkirja jagades Facebookis järgmist:

Hea Eesti Päevaleht, viimane asi, mida me vajame, on peaminster, kes mässab jälle idufirmade ja puukelladega.

Kindlasti on IT-sektor erakordselt oluline Eesti majanduse jaoks, aga mitte eraldivõetuna Peaministri taseme küsimus. Samamoodi nagu peaminister ei peaks tegelema eraldi turismisektori või piimandusega.

Peaministri töö on suured reformid, muutuste ja meeskonna juhtimine.
Üldse peaks peaminister minu arvates keskenduma peamiselt koduväljaku küsimustele. Muidu on meil jälle valitsuses kaks välisministrit.

Eesti nagu muu läänemaailm seisab silmitsi kriisiga, mis seisneb selles, et väga suur inimesi otsivad pääseteed selles, et valivad poliitikuid nagu Trump jt.

Brexit Euroopas ja EKRE toetuse kiire kasv Eestis on kõik osa sellest stsenaariumist, millega ka meie järgmistel riigikogu valimistel silmitsi seisame.

Eesti visiitkaart võiks olla ühiskond, kus on keskmisest väiksem ebavõrdsus, mitte keskmisest suurem. Pigem keskmisest väiksem palgalõhe kui üks suuremaid. Keskmisest väiksem suremus uimastite ja HIV-i tagajärjel, mitte üks suuremaid maailmas.

Meie visiitkaart võiks olla keskmisest kiirem majanduskasv, mitte üks Euroopa aeglasemaid. Ja meie visiitkaart võiks olla see, et see majanduskasv jõuab paljudeni.

Need, head sõbrad, on meie enda kodus asjade korda tegemise küsimus.
See ei tähenda, et rahvusvahelises suhtluses ei peaks peaminister ja teised meie IT sektori ja Eesti kui eduka e-riigi kuvandi eest jätkuvalt seisma. Aga see ei saa olla teemana ei top5 ega top10 uue peaministri laual.