"Selgus, et meie põhjanaabrite naised, kes käivad siin viina võtmas, tahavad ka teistlaadi meelelahutust," tsiteeris Pealinn mupo juhti Raik Saarti. "Tundub võimatu, kuid meile näidati trofeedena nende naiste aluspesu. Mis vägi ajab kultuurse rahva naised sinna prügimäele bomžidega hullama – arusaamatu!"

Lugu jõudis välja ka Soome meediasse, kus ajalehes Pealinna ilmunu Soome pääsemise üle avaldas kahetsust mupo pressiesindaja Meeli Hunt. "Meil on väga kahju, et kuulujutul põhinev moonutatud info on levinud Soomes," ütles ta Iltalehtile.

Mupo juht Raik Saart selgitas täna Delfile, et pidas küll konverentsil "Turvaline Tallinn" ettekande, milles oli muuhulgas juttu kodututest ja nendega seotud probleemidest, kuid linnameedia töötaja tõlgendus tema öeldust oli vale.

"Mind lausa hämmastab selline intensiivne huvi selle probleemi vastu. Esiteks, pean tunnistama, et ma ei ole „informatsiooni“ autorile mitte mingit intervjuud üldse andnud. Kole öelda, aga ajakirjanik lihtsalt valetas. Aga olgu, see on tema leib ja kui ta nii seda leiba hangib, vastab see tema eetikale," sõnas Saart ja täpsustas, et tema ettekandes oli juttu sotsiaalsete hälvete esinemisest ja nendevastasest võitlusest läbi Eesti ajaloo.

"Kogu minu esinemine oli fokuseeritud sotsiaalsetele hälvetele kui õigusrikkumiste kasvulavale. Ma rääkisin alkoholismist, noorsoo järelevalvetusest, muidugi kodutusest, rääkisin omapärase noorsoo subkultuuri tekkimisest, mis idealiseerib sotsiaalseid hälbeid. Ühe näitena tõin ma uue vormina esineva kodutute „kommuunide“ tekkimise. Ärge nüüd jälle mind sõnasabast püüdke. Kommuun selles mõttes, et neid elab palju ja pikemat aega koos ühes kohas. Näiteks mahajäetud garaažides."

Saart kinnitas, et tema esinemise eesmärk ei olnud inimeste tegusid arvustada. "Kuidas ja mida nad seal teevad on loomulikult ainult nende endi asi. Kas nad joovad alkohoolseid jooke, on kellegagi intiimvahekorras, mängivad raha peale kaarte või mida iganes, see ei ole keelatud ja ei ole kellegi asi neid käitumismudeleid arvustada ja nende isiklikku ellu tungida."

Delfi küsimusele, kas mupo tuvastas kodutute tegevuses midagi ebaseaduslikku, kinnitas Saart, et seda ei olnud. Hälbimine ühiskonna valdava osa käitumistavadest ja hinnangutest on tema sõnul küll taunitav, kuid mitte keeldatud. "Sotsiaalsed hälbed on nagu kasvumuld, millest võrsuvad õigusrikkumised, sealhulgas ka kuritegevus. NB! Mitte kuriteod, vaid just sotsiaalne nähtus - kuritegevus. Sellest ma rääkisingi konverentsil "Turvaline Tallinn"," rääkis Saart.

"Ilmselt ei saanud ajakirjanik nendele teemadele lihtsalt „pihta“. Küll aga tabas ta kõrv seda, millest ta hästi aru saab. Keegi käib kellegi juures alkoholi tarvitamas ja ka intiimvahekorda nautimas. Ongi kogu lugu sellele keerulisele teemale."

Ajaleht Pealinn väidab, et vahendas Saarti sõnu täpselt

Pärast Saarti ütlusi, et ajakirjanik on valetanud, saatis ajaleht Pealinn välja pressiteate, milles kinnitatakse, et Raik Saarti sõnad Pealinna uudises olid korrektsed, seda kinnitab Pealinna valduses olev Saarti ettekande salvestis.

"Kuigi Pealinn tsiteeris vaid üht osa Saarti ettekandest ning ei andnud kogupilti sellest, mida mupo juht rääkis, olid Raik Saarti sõnad uudises korrektsed. Pealinnal on ka olemas salvestis Raik Saarti ettekandest. Tähelepanu ettekande ühe, uudisväärtusliku, osa vastu oli igati loomulik," öeldakse Pealinna vastulauses.