Kaitseliidu ülema brigaadikindral Meelis Kiili sõnul on admiral Pitka luurevõistlus suurepäraseks kohaks, kus erinevad riigid ja rahvad saavad võrrelda oma oskusi ja vahetada kogemusi.

„Võistlus tuleb kindlasti raske, kuid samas ka aus, sest rajal pole kellelgi eeliseid, kõik on võrdsed,“ ütles brigaadikindral Kiili. „Kõik, kes sellel võistlusel rajale lähevad, on võitjad,“ lisas ta.

Välismaistest külalistest on kahe võistkonnaga esindatud Poola, Soome, Taani ja Suurbritannia ning ühe meeskonnaga Rootsi, Ameerika Ühendriigid, Hispaania ja Leedu riigikaitse organisatsioonid.

Neile pakuvad konkurentsi kahe võistkonnaga Pärnumaa ja Tallinna ning ühe meeskonnaga Harju, Järva, Tartu ja Valgamaa malevad. Samuti Rapla ringkonna naiskodukaitsjad, kaitseväelased kahe võistkonnaga Scoutspataljonist ning ühega Pioneeripataljonist ning teiste jõustruktuuride esindajad Vanglateenistusest ja Politsei- ja piirivalveametist.

Esimesed võistlejad lähevad rajale muistse vabadusvõitluse ühe sümboli, võitmatu Varbola linnuse juurest tänase päeva viimastel tundidel ning viimased juba kolmapäeva varahommikul.

Nelja päeva jooksul peavad osalejad läbima varjatult, vältides vastutegevuse patrulle ja varitsusi, linnulennult ligi sada kakskümmend kilomeetrit ning täitma kontrollpunktides mitmeid erinevaid ülesandeid alates juhtimisalastest harjutustest ning lõpetades veetakistuse ületamisega.

Kõik huvilised saavad võistlejatele kaasa elada reedel, 5. augustil alates kella 15.00 avatud kontrollpunktis Pirgu külas ning laupäeva hommikul lõpujooksu finišis Raplas Sadolini spordihoone juures. Seal samas toimub ka kell 14.00 jõukatsumise ametlik lõpetamine.

Admiral Pitka luurevõistlus on rahvusvaheline sõjalis-sportlik üritus, mis toimub igal aastal erinevas Eesti piirkonnas, et vähendada Eesti võistkondade koduväljaku eelist. Võistluse eesmärgiks on mõõta reaalsusele võimalikult lähedastes oludes osalejate väljaõppetaset, relvastust/varustust ning kindlasti ka moraali.

Kaitseliidu korraldatava militaarvõistluse ülem on Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili, võistluste peakohtunik on Soome reservohvitser kapten Tomi Haimelin. Võistluse peakorraldaja on Kaitseliit, ettevalmistusele ja läbiviimisele on kaasatud nii kaitsevägi, Erna selts, laskurliit kui teised organisatsioonid. Kokku võtab võistlusest ja selle korraldamisest pea pooltuhat inimest.