Tartu- ja Jõgevamaalt riigikokku valitud endine Jõgeva maavanem saatis oma valimispiirkonna koolidesse ja lasteaedadesse kooliaasta avaaktuseks 102 pihlakaistikut, kirjutab Õhtuleht.

Midagi ebaseaduslikku selles ju pole - riigikogu juhatuse vastava otsuse ühes punktis seisab, et esindus- ja vastuvõtukulude hulka kuuluvad ka lilled, suveniirid, trükised jms. Hüvitamisele kuuluvad ka muud valijatega kohtumiseks tehtud kulutused.

Poliitikute eetilise käitumise eestvõitleja Ivar Tallo, kes ka ise riigikogus istunud, märgib aga: "Kui ta ei kulutanud seda auto ülalpidamiseks, siis see on ju väga tore." Samas leiab Tallo, et kas või hiljutise Keila koolisöögiprobleemi ja arutelu valguses on pihlakate kinkimine suhteliselt küsitava väärtusega.

"Aga võrreldes üldise Eesti eetilise taustaga näeb ta ju veel üsna puhta näoga välja. Lääne eetika standardite järgi on tema käitumine ilmselgelt taunitav - valijatele tehtav kingitus on umbes võrdne altkäemaksuga, mida ei saa esinduskuludesse kanda. Paraku meie standardite järgi mitte," tõdeb ta.