Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut tõstis Tallinnas Rahvarindele mälestustahvlit avades esile 20 aastat tagasi sündinud rahvaliikumise juhtrolli Eesti taasiseseisvumisel, teatas linnavolikogu pressiesindaja.

Täna Uuel tänaval Rahvarinde mälestustahvli avanud Vitsut hindas üldrahvaliku liikumise sündi Eesti lähiajaloo otsustavaks pöördeks: “Kogu Eestimaa ärkas ja hakkas senise lubatavuse piiride kompamise asemel liikuma samm-sammult, aga väga sihikindlalt vabaduse suunas.”

Vitsuti hinnangul oli selle protsessi vedajaks Rahvarinne, kuhu kuulus vähemalt üks esindaja igast eesti perest. “Tollase rahvaliikumise liidrid ilmutasid imetlusväärset suutlikkust ületada erimeelsusi võimalike valikuvariantide osas ning tarkust oma eesmärkide saavutamisel,” hindas ta laialdase toetuse põhjusi. “Väärtuslikem on aga tollane kogemus pöördeliste protsesside juhtimiseks nii, et ühiskonnas ei tekiks laialdasi konflikte, mis ei ole kahjuks õnnestunud tänases Eestis — kui silmas pidada kasvõi aprilliööd ja Võidusammast.”

Ühtlasi leidub Vitsuti sõnul siin “mõtlemisainet kõigile neile, kes juurdlevad osalusdemokraatia nõrkuse ja võimaluste üle tänases Eesti ühiskonnas”. “Mulle tundub, et Eesti vajab jälle suuremat konsolideerumist ja kas või üldrahvalikku arutelugi selle üle, mis on meie tänased eesmärgid,” tõdes linnavolikogu esimees.

Ta tänas nimeliselt neid inimesi, kes olid 20 aastat tagasi Rahvarinde sünni ja juhtimise juures, aidates eestlastel teoks teha oma unistust vabadusest.