Rahvaliidu pressiteenistuse teatel taunis juhatus 8. juulil tegevuse lõpetanud fraktsiooni endiste liikmete destruktiivset tegevust ja jätkuvat tööd riigikogus, pidades seda ebaeetiliseks. Partei juhatus on nõudnud Marrandi, Rüütli ja Õunapuu parlamendist lahkumist ka varem, viidates, et mehed pääsesid riigikokku erakonna häältega, teatas BNS.

Partei uus esimees Juhan Aare on samuti teinud ettepaneku muuta seadust ning kohustada erakondlikku kuuluvust muutnud saadikud riigikogust lahkuma.

Rahvaliidu fraktsioon lagunes pärast seda, kui Marrandi, Rüütli ja Õunapuu esitasid avalduse saadikurühmast lahkumiseks. Sel juhul oleks fraktsiooni jäänud kaks inimest - Mai Treial ja Ester Tuiksoo -, samas kui parlamendi kodu- ja töökorraseaduse kohaselt peab fraktsiooni kuuluma vähemalt viis riigikogu liiget. Saadikurühma lagunemisel kaotasid ametikoha fraktsiooni ametnikud Piret Hartman, Maido Pajo ja Jaan Pöör.

Marrandi, Rüütli ja kunagine regionaalminister, mai lõpus Villu Reiljani asendusliikmena riigikokku pääsenud Õunapuu teatasid SDE-sse astumisest juuni keskel. SDE juhatus võttis nad erakonda vastu eelmise nädala reedel.

Marrandi ja Rüütli on Rahvaliidu endised esimehed, kellest viimane astus koos aseesimeeste Ene Tombergi, Kajar Lemberi ja Anto Liivatiga ametist tagasi pärast SDE-ga ühinemise luhtumist 23. mail peetud kongressil. Praeguseks on Rahvaliidust lahkunud ja SDE-ga liitunud ka kõik toonased aseesimehed.