Rahvaliidu juhatus leiab, et rutaka reformi ja kaost tekitava metsanduspoliitika eest peab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi võtma poliitilise vastutuse, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimehe Karel Rüütli hinnangul vajab riigimetsa tulevik igakülgset arutelu ja kogu ühiskonna üksmeelt ning oluline on avalikkust veenda kahjulike ja pöördumatute tagajärgede puudumises.

“Keskkonnaminister ei ole suutnud algatada konstruktiivset arutelu erinevate osapoolte vahel, vaid süüdistab eksitamises ja hämamises kõiki neid, kes on juhtinud tähelepanu reformide võimalikele ohtudele,” ütles Rüütli ja küsis, kas kõik teadlased ja looduskaitsjad soovivad ministri arvates poliitilist profiiti lõigata.

Metsaseaduse järgi on Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) ümberkorraldamine võimalik üksnes metsaseaduse muutmise kaudu. Praegune RMK reform, millega on 63 metskonnast kavas alles jätta vaid 17, tähendab Eesti ajaloolise riigimetskondade süsteemi sisulist likvideerimist.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi heakskiidul on avalikkuse ja asjatundjatega arutamata ning seadust eirates paika pandud riigimetsanduse põhimõttelised muudatused.

Rahvaliidu juhatuse hinnangul on tegemist eeskätt Skandinaavia metsatööstuste huvidele vastutulekuga. RMK reform ja keskkonnaministri kavandatav metsaseaduse muutmine seavad ohtu riigimetsa olemasolu ning metsanduse arengukava kui rahvusliku kokkuleppe.