Sellest tulenevalt soovivad arupärijad selgitust, kes oli Telekomi aktsiate müügi nõustaja ning kui palju on selle nõustamise eest tasutud ja kui suur on kogumaksumus, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

“Loodame, et peaminister selgitab, milline on vähemusvalitsuse moraalne õigustus teha strateegilise ettevõtte ühekordne müügitehing ilma riigikogult nõusolekut küsimata,” sõnas riigikogu Eestimaa Rahvaliidu aseesimees Mai Treial. Ta lisas, et tehing tehakse Eesti rahva tuleviku arvelt, mistõttu peab Telekomi aktsiate müügi otsustama riigikogu.

Treial meenutas peaministri üleeilset väidet, mille kohaselt riigieelarveaugu täitmine reservidest ei ole probleem, kuna riigil on piisavalt tagavarasid. “Seega tekib küsimus, mis põhjusel eelistab valitsus kasutada aktsiate müügist saadavat raha reservide asemel, või on probleem ikkagi selles, et reserve lihtsalt ei jätku,” märkis Treial.

Peaminister peab selgitama, millistel eesmärkidel ja milliste kulude katmiseks kavatseb valitsus aktsiate müügitulu kasutada. Lisaks soovivad arupärijad teada, kas valitsus kavatseb lõpetada Arengufondi tegevuse.

Rahvaliidu fraktsiooni arvates on aktsiate müük ebaõige samm, kuna see ei lahenda riigieelarve pikaajalisi probleeme. “Valitsus loobub iga-aastasest stabiilsest riigieelarvetulust, mis sel juhul tuleb võtta mujalt,” sõnas Treial, kelle hinnangul teeb valitsus Telekomi müügiga välismaisele huvigrupile suure kingituse.