Alates 1. maist kaovad põllumajandus- ja metsamaa müügi piirangud välismaalastele ning nad võivad hakata meie odavat maad hulgi kokku ostma, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

"Eestlasi, kes praeguse valitsusliidu juhtimisel on jäänud ilma tuhandetest töökohtadest ja oma kodudest ning euroala vaeseimatena ägavad kõrge inflatsiooni käes, ootab järjekordne löök – meie põllu- ja metsamaad lähevad välismaalaste kätte, mille tõttu kaotab põliselanik varsti oma maal peremehestaatuse," ütles Rahvaliidu esimees Andrus Blok.

Bloki sõnul on selge, et maamüügipiirangud kaovad Eestile majanduslikult väga ebasobival ajal, tuues kasu peamiselt spekulantidele. "Eesti põllumajandus- ja metsamaa keskmine hind on enamiku Euroopa riikide hindadega võrreldes oluliselt madalam, kuni 2000 eurot ha, samas kui näiteks Poolas on see viis korda kõrgem. Ka meie inimeste ostujõudu ei saa arenenud riikidega võrrelda – keskmise kuupalgaga saab osta alla hektari põllumaad, samas kui soomlane või rootslane saaks oma keskmise kuupalgaga osta Eestis neli hektarit põldu," märkis Blok.

"Rahva vaesus tingib olukorra, kus ühelt poolt tekib spekulantide surve, teisalt kiusatus oma maatükkidest naeruväärse raha eest loobuda. Samas puudub arvestatav õiguslik regulatsioon maatulundusmaa sihtotstarbelise kasutuse järelevalve ja vastutuse kohta," lisas ta.

Blok ütles, et puudub ka omariiklust ohustavate turvariskide analüüs. "Piiranguteta maa müük on seotud ettearvamatute turvariskidega, millele on viimasel ajal osutanud meie põhjanaabrid soomlased. Nimelt on Soomes soetanud välismaalased maatükke oluliste taristute läheduses ning sõjaväelaste arvates võib see kriisiolukorras ohustada iseseisvust."