Tartus laupäeval kogunenud Rahvaliidu Noorteühenduse maakonnaorganisatsioonide ja linnade esindajad asutasid üle-eestilise noorteühenduse, kuhu kuuluvad 18-35-aastased liikmed, teatas Rahvaliidu pressiesindaja BNS-ile.

Noorteühenduse esimehe kohale seati üles kolm kandidaati: Karel Rüütli, Arne Otter ja Vilmar Valdna, kuid Otter võttis oma kandidatuuri tagasi, soovides kandideerida aseesimehe kohale.

Ülekaaluka häälteenamusega sai esimeheks Rüütli ning aseesimeesteks Otter ja Marianne Vulla. Peale esimehe ja aseesimeeste valiti juhatusse veel Tiina Mitt, Kajar Lember, Vahur Valdna, Allan Liblik, Andria Sammel ja Inga Paur.

Lisaks võttis Rahvaliidu noorteühendus vastu deklaratsiooni, taunides võimul olevate kolmikliidu erakondade kosmopoliitilist liberaalset poliitikat, mis on noorpoliitikute sõnul suureks ohuks meie riigi tasakaalustatud ja demokraatlikule arengule.

Noorte rahvaliitlaste hinnangul peab Eestis rakenduma võrdsustav hariduspoliitika, mis tähendab, et haridus peab olema kättesaadav kõigile noortele, sõltumata elukohast ja rahalisest seisust.

Peame vajalikuks tasuta kõrghariduse säilimist kõigil akadeemilistel kraadidel eelmise aastani kehtinud riigitellimuse ulatuses ning oleme kategooriliselt vastu haridusministeeriumi hiilivale plaanile kehtestada avalikõigulikes ja rakenduslikes kõrgkoolides õppemaks, seisab avalduses.

Noorpoliitikud lisasid, et peavad ülimalt vajalikuks kutsehariduse süvaarengut, mis hoiaks ära kvalifitseeritud tööjõu puuduse Eestis.

Haridus peab saama eelisõiguse ka riigieelarve koostamisel, maapiirkondades peavad säilima koolid, sest vastasel juhul vaibub seal elu ning ülimalt oluline on toetada rahvuslikku teadust, laususid nad.

Eesti demograafilist olukorda hindasid Rahvaliidu noorteühenduse liikmed katastroofiliseks.

Eesti rahva arvukuse säilitamiseks teeme ettepaneku anda igale Eesti kodanikust lapsele lastetoetust 1000 krooni kuus, kolme aasta pärast peaksid kõik õpilased saama tasuta koolilõunat, laususid nad.

Samuti peavad strateegilise tähtsusega ettevõtted jääma noorte Rahvaliitlaste sõnul riigi omandisse ning raudtee ja elektrijaamade erastamistehingud tuleb üle vaadata ja anda õiguslik hinnang rahvusliku rikkuse süüdimatule mahamüümisele väliskapitalile.

Lisaks peavad nad vajalikuks tõsta noorsootegevuse toetusi, mis oleks selge alternatiiv alkoholismile, narkomaaniale ja HI-viiruse katastroofilisele levikule.

Noorsootöö valdkondi võiks riik delegeerida mittetulunduslikele noorteühingutele, mis on kõige odavam ja efektiivsem noorsootöö viis, seisab avalduses.

Samuti toonitasid Rahvaliidu noorpoliitikud, et esmatasandi arstiabi peab olema kättesaadav kõigile, sõltumata inimese rahalisest seisust ning kontrollida tuleb haigekassa tegevust ja vähendada selle ülalpidamiskulusid.