Vitsut ütles BNS-ile, et Rahvaliidu juhatuse erakorralisel koosolekul tuleb neljapäeva õhtul arutlusele kolme-nelja inimese erakonnast väljaarvamise küsimus. Ta ei soovinud nende inimeste nimesid veel avalikustada ega öelda, kas nende seas on ka partei praegune juht Juhan Aare, kelle vastu tegid juhatuse liikmed esmaspäeval ühisavalduse.

Vitsuti sõnul on erakonnas viimasel ajal toime pandud mitmeid põhikirja ja seaduse rikkumisi, mille suhtes peaks juhatus võtma väga konkreetse seisukoha. Tema sõnul on juhatusel õigus rikkumisi toime pannud liikmed erakonnast välja heita.

Rahvaliidu aseesimehed Andrus Blok, Riina Kull, Viljar Jaamu ja Mai Treial, erakonna volikogu asejuht Arvo Sakjas, eakateühenduse esimees Rein Tölp ning partei noorteorganisatsiooni juht Monika Kuzmina tegid esmaspäeval ühisavalduse, kus teatasid, et Aare on end eemal hoidnud nii Rahvaliidu igapäevapoliitika kujundamisest kui ka erakonna juhi ülesannetest. "Selline käitumisviis on Rahvaliidus ennekuulmatu ning seetõttu ei näe me võimalust, et Juhan Aare võiks erakonna juhina jätkata," märkisid nad.

Juhatuse liikmete hinnangul on laiduväärne, et erakonna esimees suhtleb juhatuse liikmetega meedia vahendusel. "Kahetsusväärsel kombel on Juhan Aare oma ööavalduses esitanud nii erakonna liikmetele kui ka laiemale üldsusele väärinfot, muuhulgas tulnud välja alusetute süüdistustega juhatuse liikmete vastu, ilmutades samas küünilist ükskõiksust erakonnale raha tagastamisel," laususid nad, viidates Aare teatele, kus ta süüdistas juhatuse liikmeid püüus takistada partei pääsemist riigikokku ning luua samal ajal soodne pind osa liikmete astumiseks Keskerakonda.

Nad märkisid, et samal ajal teab Aare väga hästi, et Keskerakonnaga ühinemise kõnelusi pole peetud ning sel teemal ei ole kunagi toimunud arutelu ka ühelgi erakonna juhatuse ega volikogu koosolekul. "Küll aga võib mitmest Aare kõnest ja meedia kaudu avaldatud arvamusest välja lugeda selgeid vihjeid tema enda poolehoiust Reformierakonnale - tõsiasi, mis võis saada ka viimaseks piisaks endise erakonna aseesimehe [Ester] Tuiksoo karikas," lisasid nad.

Rahvaliit valib erakonnale uued juhid laupäeval Tartus toimuval kongressil, kus esimeheks pürgivad enim soositud kandidaatidena Juhan Aare ja Andrus Blok. Vitsut on varem BNS-ile öelnud, et Blokil paistab olevat suurem liikmeskonna toetus olemas ja ilmselt ka tema uueks esimeheks saab.

Lisaks on Rahvaliidu maakonnaühendused esimehe kohale pakkunud Viljar Jaamut ja Riina Kulli, kes on esitatud ka aseesimehe kandidaatideks. Aseesimehe kohale on üles seatud veel Mai Treial, Lauri Vitsut, Arno Sild, Piret Aavik, Robert Närska, Vambola Sipelgas, Priit Kõrve, Andrus Blok ja Aivar Aleksejev.