Ligi poole tuhande osalise arutlusi ja otsuseid näeb reaalajas ka veebist ning Eesti Televisioonis.

Teemadeks on rahva kaasatus ja osalemine poliitikakujunduses valimiste vahelisel ajal, erakondade rahastamise ausus ja kontrollitavus, ühiskondliku ruumi politiseerituse vähendamine, erakondade aus ja elav konkurents ning valija hääle kaalukuse suurendamine valimistulemuste otsustamisel. Kokku kujundatakse oma seisukoht 18 küsimuses.

Osalejad saavad arutlusele tulevate teemade kohta materjalid (allalaetavad ka siit), kus on välja toodud ekspertide hinnangud erinevate lahendusvariantide võimalikest plussidest ja miinustest.

Neid arutatakse oma laudkonnakaaslastega ning valitakse seejärel nende hulgast sellised, mis osalejate meelest oleksid eelistatuimad, st annaksid rakendamisel kõige paremaid tulemusi. Sellisel moel tehtud valikut saab pidada ühiskonna informeeritud eelistuseks. Rahvakogus osalejate seisukohad selguvad ja avaldatakse jooksvalt iga teemaringi arutelu järel.

Arutelu toimub umbes 10-liikmelistes laudkondades, kus osaleb ka neutraalne, koolituse läbinud arutelujuht. Lauajuhte juhendas Väitluskoolitus. Arutelujuht ei mõjuta inimeste valikuid ühe või teise eelistuse suunas, vaid teeb teemadesse sissejuhatused ja hiljem kokkuvõtted, jälgib, et kõik saaksid sõna ning peetaks kinni viisaka arutelu reeglitest ja ajakavast.

Arutelupäev Tallinna lauluväljakul klaassaalis algab laupäeval, 6. aprillil kell 11 ning lõppeb kell 18. Päeva juhivad politoloog Mari-Liis Jakobson ning näitleja Henrik Kalmet. Päeva jooksul on oodata üllatavaid tervitussõnavõtte nii sõnas kui pildis.

Lauluväljaku klaassaalis toimuvat arutelupäeva on võimalus jälgida err.ee ja delfi.ee otseülekannetes, kella 17.15–18 on otseülekanne ka ETVs.

Arutelupäeval osaleb umbes 500 inimest, kes valiti rahvastikuregistrist esindusliku valimiga nagu avaliku arvamuse küsitluste puhul: jälgiti, et proportsionaalselt oleks esindatud naised ja mehed, erinevad vanusegrupid (alates 18ndast eluaastast), erinevad Eesti piirkonnad ning rahvused. Valimi koostamise ja osalejate kutsumisega tegeles uuringufirma TNS Emor.

Arutelupäeva tulemusel kujundatud eelistused antakse Riigikogule koos kõigi Rahvakogu veebilehel tehtud ning seejärel süstematiseeritud ja mõjuanalüüsiga varustatud ettepanekutega. Selline põhjalik info on Riigikogule aluseks võimalikeks seaduse- ja muudeks muudatusteks.

Arutelupäeva korraldab vabaühenduste liit EMSL koos Avatud Eesti Fondiga. Arutelupäeva toetavad EMT, Elion, Papyrus, Haljas, Edelaraudtee, Tallinna Lauluväljak ja üksikisikutest annetajad.