Kaks aastat Paldiskis rahuvalvajana veetnud Viljandi noormehe sõnul võib vähese huvi põhjus olla nigel teenistus.

“Mina sain kuus kätte keskmiselt 3200 krooni,” ütles anonüümseks jääda soovinud noormees Sakalale. “Missioonile saatmise korral oleks meile küll kolmekordset kuupalka makstud, kuid sinna pääsemine oli raske. A-kompaniis, kus mehed teenisid 2500 krooni kuus, oli see võimalus nullilähedane.”

Viljandlase sõnul lahkusid paljud rahuvalvest, olles väsinud missioonile pääsemise ootamisest.

Rahuoperatsioonide keskuse interneti koduleheküljel lubatakse sõdurile väljaõppe ajal palka 2000 krooni kuus, missioonil kuni 15.000 krooni kuus.

“Loosung “Kui tahad tõeliselt teenida, tule rahuvalvesse!” tähendab nii raha- kui isamaa teenimist, kuid need 30 meest, keda kampaaniaga värvata õnnestus, tulid enamikus missioonitundest,” väitis rahuoperatsioonide keskuse pataljoniülem Aivar Jaeski.

Aktiivne värbamiskampaania lõppes 25. veebruaril, kui sai otsa selleks määratud raha. Pataljoniülema sõnul tuleb vajaliku arvu inimeste kokkusaamiseks panna põhirõhk ajateenijatele, sest kohustus on selleks võetud.

“Augustis tuleb saata Leetu 150 meest Estpati väljaõppe kontrollõppustele, kuid meil on mehi vaid 32 ning ka nendest pole teada, kas kõik peavad väljaõppeaja vastu,” nentis Jaeski.

Pataljoniülema sõnul langeb tervislikel, distsiplinaarsetel ja muudel põhjustel enne väljaõppe läbimist välja umbes kolmandik meestest ning seepärast on lihtsam missioonile saada erikoolitusega luurajatel või sõjaväepolitseinikel kui tavalistel püssimeestel.

Möödunud aasta lõpust läkitatakse pooleaastaste vahetustega rahuvalveoperatsioonidele 22 meest. Praegu on välismissioonil 24 meest ja üks naine, missioonikogemuse on saanud 470 inimest. Aastal 2005 peab Eestil olema võimalik rahuvalveoperatsioonidele saata 660 sõdurit.

Rahuvalvajate väljaõpe kestab umbes pool aastat. Seejärel saadetakse nad missioonile või arvatakse aktiivsesse reservi.

“Reservi arvatutele püüame maksta aastas ühe keskmise kuupalga ning vajaduse korral kutsutakse nad rahuvalveoperatsioonile saatmiseks tegevteenistusse,” lisas pataljoniülem.