Tänavu 11. augustil Rahumäe kalmistul 76-aastase naise ründamist pealt näinud 80-aastane Arkadi läks kallaletungi ohvriks langenud naisele appi. Kurjategija lõi mõlemile raske esemega pähe. Naine viidi raskes seisus haiglasse, Arkadi suri paraku sündmuskohal.

Politsei pidas 24. augustil kuriteos kahtlustatavana kinni 22-aastase Aarne, kes Eesti Päevalehe andmetel oli ametlikult töötu. Noort meest on ka varem kriminaalkorras karistatud, kuigi mitte nii jõhkrate kuritegude eest. Väidetavalt polnud tal probleeme narkootikumidega ning ka vaimne tervis olevat korras. Kohtus süüdi mõistmise korral ähvardab teda vähemalt 15-aastane vangistus.

Arkadi poeg Andrus avaldas septembris ajalehele MK-Estonia, et on isa üle väga uhke. „Ta polnud ainus, kes kalmistul appihüüdeid kuulis ja kallaletungi nägi, kuid ta oli ainus, kes läks julgelt naisterahvast kaitsma.”

Delfi andmetel otsustas kodanikujulguse aumärkide saajate üle otsustav komisjon anda Arkadi Barinovile postuumselt kodanikujulguse aumärgi, mis antakse pidulikult üle tema pojale Andrusele tuleva nädala teisipäeval.

Komisjoni kuulusid justiitsministeeriumi asekantsler Kristel Siitam-Nyiri, riigi peaprokurör Norman Aas, politseipeadirektor Raivo Küüt ning kuriteoennetuse nõukogu liikmed Jüri Saar ja Jaan Sootak.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja alates 2004. aastast. Mullu sai aumärgi kümme inimest.

Aumärgiga tunnustatakse inimesi, kes on ära hoidnud kuriteo või takistanud selle toimepanemist, aidanud kinni pidada kurjategijat, abistanud kuriteoohvrit või aidanud muul moel suurendada kaaskodanike turvatunnet.