Eelmise aasta 12. detsembri Päevalehe artiklis „Lauristin maksab oma eurohüvitisest SDE peakorteri üüri“ on tõstatatud kahtlus, et kolmandiku erakonna büroo üürikuludest aadressil Toompuiestee 16 Tallinnas katab erakonna liige Marju Lauristin oma Europarlamendi liikme kuluhüvitiste arvelt.

Artiklis väidetakse, et Marju Lauristini üüritud büroopind on tegelikkuses erakonna kasutuses ja seega on erakond saanud hüve, mille eest ta pole tasunud.

Kuna komisjonil lasub kohustus kontrollida erakonnaseaduse nõuete täitmist, siis soovib komisjon veenduda, kas kirjeldatud juhtumi puhul on tegemist erakonna eest tema kulude tasumisega kolmanda isiku poolt või kas erakonnale on osutatud hüve, mis pole kättesaadav teistele. Mõlemal puhul oleks erakonnaseaduse kohaselt tegemist erakonnale tehtud keelatud annetusega.

ERJK küsis seetõttu nii erakonnalt kui Lauristinilt üürilepinguid ja maksedokumente või nende koopiad, mis tõendavad nimetatud üürilepingule vastavate üürisummade tasumist alates lepingu sõlmimisest kuni tänaseni.