Rahandusministeeriumist öeldi Delfile, et kaalumisel on maksustamise õiglasemaks muutmine, mis tähendaks üüritulu maksustamist osaliselt. Praegu tuleb tulumaksu maksta kogu üürisummalt.

"Õiglane on jätta osa tulust maksustamata, arvestades, et tulu saamisega tekivad nagunii teatud kulud (remondi- jm korrashoiukulud), kuid mille dokumentaalne tõendamine oleks koormav," ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Liisi Poll.

Paralleelselt on rahandusministeeriumis kavandamisel üüriregistri või sellesarnase lahenduse loomine, mis tähendab kokkuleppeid ja koostööd teiste ministeeriumidega.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe ütles Delfile, et 2013. aastal deklareeris umbes 4000 füüsilist isikut üüritulu kokku umbes 9,1 miljonit eurot. Peale selle deklareeris umbes 2200 juriidilist isikut eraisikutelt üüritud elamispinna üürimakseid kokku umbes 7 miljonit eurot.

"Seega deklareeriti 2013. aastal üüritulu kokku ca 16,1 miljonit eurot. See ei ole veel tulumaksusumma, kuna FIDEK-is arvutatakse kõik tululiigid kokku ja siis lahutatakse mahaarvamised,"
rääkis Aasmäe.

Aasmäe sõnul võib olemasolevatest andmetest lähtudes, keskmise üüritava eluruumi suurustest ja arvestuslikust üürituru mahust arvutuslik tulumaksu kahju olla 8–27 miljonit eurot. Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toomparki hinnangul on see maksuauk umbes 17 miljonit eurot.

Riik tahab üüritulu ja sellelt maksmata jäetavad maksud aga tõsiselt käsile võtta, aastal 2017. loodab uus koalitsioon üüritulu pealt riigieelarvesse juurde saada 6,9 miljonit eurot, 2018. aastal 7,3 ja 2019. aastal 7,8 miljonit eurot.