Sotsiaalministeeriumi ettepanek tõsta pensione kiiremini kui valitsus seda seni on plaaninud, näeb ette pensionide tõusu käesoleva aasta 1. aprillist. Pensionitõusu katteallikana näeb sotsiaalministeerium seni veel moodustamata pensionikindlustuse reservi laialijagamist.

Rahandusministeerium juhib tähelepanu asjaolule, et pensionikindlustuse reservi otsustas eelmisel aastal taastada Riigikogu ning selle eesmärgiks on tagada pensionide häireteta väljamaksmine.

Hoolimata graafikupärasest sotsiaalmaksu laekumisest pole reservi moodustamine veel alanud ning pensionikindlustuse eelarve on tänahommikuse seisuga miinuses ligi 30 miljoni krooniga.

Kokkuvõttes on pensionikindlustus ülejäänud riigieelarve ees võlgu ligikaudu 80 miljonit krooni, arvestades ka möödunud aastate võimalusi ületanud pensionikulutusi.

Rahandusministeeriumi hinnangul tooks pensionikindlustuse reservi likvideerimine ja ennatlik pensionitõus endaga tõenäoliselt kaasa raskused pensionide väljamaksmisega 2002. aastal ning pensionide väljamaksmisega seotud kulud suureneksid 2002. aastal täiendavalt veel 230 miljoni krooni võrra.

Samas on valitsuskoalitsioon kokku leppinud plaanipärases pensionitõusus 2002. aasta alguses ning sellega on arvestatud ka 2002. aasta riigieelarve esialgsetes kavandites. Koos pensionide indekseerimise ning pensionäride arvu kasvuga suurendab praeguseks juba kokku lepitud pensionitõus 2002. aasta pensionikulutusi ligikaudu 1 miljardi krooni võrra.