“Minu seisukoht on selline, et see raha tuleks kohe tagasi kanda,” kinnitas väliskomandeeringus viibinud reformierakondlasest rahandusminister Siim Kallas eile Postimehele. “Sporti ei saa toetada heade tavadega vastuollu minnes. Tegelen küsimusega kohe pärast Eestisse tagasijõudmist.”

Veskimägi juhitud linnafirma Tallinna Teed nõukogu eraldas 15. novembril 500.000 krooni sponsortoetust jalgrattaliidule ning 150.000 krooni jäähokiliidule. Rattaliidu taotlusele oli seejuures alla kirjutanud liidu president Siim Kallas.

Lisaks Veskimäele toetasid rahaeraldusi ka jäähokiliidu juhatuse reformierakondlasest liige Priit Vilba, Tallinna volikogu liige Peeter Lepp ning reformierakondlasest Pirita linnaosa vanem Ülle Rajasalu. Rahajagamise vastu oli Tallinna Teede erastamisega tegelenud Tallinna ettevõtlusameti jurist Triinu Lamp.

Kallas väitis eile esmalt, et pole liidu presidendina sponsortehinguga kursis ning soovitas pöörduda Veskimäe poole. Alles pärast seda, kui Postimees teatas Kallasele, et toimetuse valduses on tema allkirjaga rahataotluse koopia, meenus see taotlus ka Kallasele.

“Lepingu üksikasjadega ning raha eraldamise poolega ma kursis ei olnud,” väitis Kallas.

Tallinna kontsernipoliitika direktor Charlie Viikberg kinnitas eile, et nõukogu tehtud rahaeraldus kahjustas erastamist. “Raha eraldamine oli igal juhul taunitav, sest esiteks kahandab iga selline ootamatu samm pakkumise hinda ning teiseks tehti see otsus kiirustades, et jõuaks veel raha enne erastamist ära eraldada,” selgitas ta.

Viikbergi teatel oli Tallinna Teede ASi erastamiskonkursi suurim pakkumine 42,6 miljonit krooni linnale pettumus, sest linnajuhid ootasid kuni 60 miljoni krooni suurust erastamishinda.

Tallinna Teede nõukogu tehtud rahaeraldusi on teravalt kritiseerinud ka Tallinna linnapea Tõnis Palts, kes on muu hulgas lubanud kaaluda nõukogu liikmete väljavahetamist.