Raeapteegi projektijuhi Silja Pihelga teatel on Raeapteek vanim samades ruumides järjepidevalt töötav apteek Euroopas.

“Ühtlasi on tegemist vanima järjepidevalt tegutseva meditsiiniasutusega Eestis,” rääkis Pihelgas.

Esimene kord märgiti Raeapteeki kirjalikult rae märkmeraamatus meie issanda aastal ükstuhat nelisada ja kakskümmend kaks, esmaspäeval enne palmipuudepüha ..., mil proviisor Nyclawes avaldas rae ees valmisolekut hakata raeapteekriks. Enne Nyclawest pidasid apteeki veel vähemalt kaks härrat, seega on Raeapteegi täpne asutamisaeg veelgi varasem.

Raeapteekrid kuulusid Tallinna kõige auväärsemate linnakodanike seltskonda. Lisaks proviisori rollile osalesid nad aktiivselt linna valitsemises, kultuuri- ja seltskondlikus elus.

Raeapteek ise oli lisaks ravimite valmistamise ja müügi kohale ka linnakodanike seas populaarne seltsielu koht. Siin sai juttu ajada, uudiseid kuulata ja neid edasi vesta. Peale ravimite müüdi siin ka paberit, tinti, kalliskive, vürtse ja püssirohtu. Kaks kuulsat toodet, mille retseptid pärinevad 15. sajandist ning mida müüakse apteegis tänaseni, on Raeapteegi klarett ja Raeapteegi martsipan.

Unikaalne Raeapteek tegutseb ka täna tegevapteegina, kust saab osta nii moodsaid ravimeid kui ajaloost kantud tooteid, samuti toimivad ruumid muuseumina, mis säilitab ning eksponeerib apteegi pikka ajalugu.