Süsteem annab politsei- ja piirivalveametile operatiivse ülevaate kogu Euroopa Liidu välispiiri ulatuses toimuvatest piirivalvesündmustest, teatas siseministeerium.

EUROSUR sisaldab teiste liikmesriikide koordinatsioonikeskuste poolt vahendatud ja kokku koondatud teavet ebaseaduslike piiriületuste kohta, radaripilte ning luureinfot nii operatiivseks kasutamiseks kui ka intsidentide ennetamiseks vajaliku kolmandaid riike puudutava piiriülese olukorrapildi koostamist.

„EUROSUR annab meie õiguskaitseasutustele senisest paremad töövahendid võitlusel piiriülese kuritegevuse ning ebaseadusliku sisserändega,“ märkis migratsiooni- ja piirivalvepoliitikaosakonna juhataja asetäitja piirivalveasjade alal Janek Mägi.

Infosüsteem valmis Euroopa Piirivalveagentuuri FRONTEX ja Euroopa Komisjoni eestvedamisel ning see võimaldab reaalajas jälgida Euroopa välispiiril toimuvat. Süsteemi rakendumisel otsene kasu Eesti jaoks seisneb ülevaate saamises naaberriikide operatiivsündmustest ning teiste Euroopa Liidu liikmesriikide poolt kogutud luureinformatsioonist.

„Terviklik olukorrapilt aitab kaas, optimaalsemale ressursipaigutusele, kvaliteetsete riskianalüüside koostamisele ja ametkondade vahelisele koostööle, võimaldades õiguskaitseasutustel kiiremini sündmustele reageerida,“ selgitas Mägi.

Liikmesriikide koordinatsioonikeskused koondavad kokku olukorrapildi oma riigi välispiiri lõigus toimuvast ning vahendavad selle edasi FRONTEXi poolt hallatavasse kesksüsteemi.

Koordinatsioonikeskuste ja agentuuri omavaheline suhtlus toimub turvalise andmeedastusvõrgu kaudu, mis võimaldab vahendada ka salastatud teavet. Põhiliselt sisaldab süsteem teavet ebaseaduslikke piiriületuste, näiteks ebaseadusliku rände juhtumite kohta, hõlmates seonduvaid isikuid, transpordivahendeid, sündmuse koordinaate ning muid operatiivtegevuste seisukohalt olulisi detaile.

FRONTEXi ülesandeks on hallata keskset olukorrapilti kogu ELi välispiiril toimuvast ning toetada tehniliselt kogu süsteemi toimimist. Ühtlasi on agentuuri ülesandeks vahendada süsteemi andmed, mis on pärit teistelt Euroopa Liidu agentuuridelt nagu näiteks EUROPOL, EUROJUST või Euroopa Liidu Satelliidikeskus.

EUROSURi eesmärgiks on suurendada liikmesriikide võimekust ebaseaduslike piiriületuste tuvastamisel ning aidata kaasa selliste piiriüleste kuritegude tõkestamisele nagu ebaseaduslik ränne, inimkaubandus ja salakaubavedu. Ühtlasi peaks süsteem aitama vähendada ka uppumissurmade arvu Vahemerel, kuna seiresüsteemide poolt edastatava info koondamine aitab kiiremini ja täpsemalt koordineerida päästetegevusi.