Tallinnas ja Harjumaal on 150 ettevõtet, kes tegelevad mullaäriga. Selle sektori toimimise lõi sassi Tallinna Vesi, kes hakkas augustist tasuta ära andma mulda, mis tekib meie endi väljaheidetest.

Tallinna Vesi ütleb oma kodulehel, et nende muld ei sobi aiamaadele, kuna võib olla inimese tervisele ohtlik. Turul tegutsevad aga ebaausad ärimehed, kes müüvad sedasama tasuta antavat mulda pahaaimamatutele inimestele korraliku põllumulla pähe.

Eelmisel nädalal jõudis Konkurentsiametisse selle kohta ka kaks kaebust.

"Kui eelmisel aastal nad küsisid mingigi raha selle (mulla) eest, siis sel aastal nad piltlikult öeldes jagavad turul porgandeid tasuta," kirjeldab olukorda mullaäriga tegelev Taivo Lootus ettevõttest Muld.ee.

Tasuta lõunaid ei ole tegelikult olemas. Tallinna Veele läheb selle mulla tootmine maksma kümme eurot tonn. Kuid miks nad on nii helded ja jagavad mulda tasuta? Sest neil tekib seda setet 80 tonni päevas ja neil pole seda kuskil ladustada.

Kui palju te päevas saate kõnesid või e-maile inimestelt, kes on mures, et mis mulda te nende aiamaadele saadate?

Tallinna Vee reoveepuhastusjaama juht Tiina Kärner: "Meie klienditeenindus oskab seda arvu kindlasti täpsemalt öelda, aga ma olen ise ka sellel perioodil vastanud kümnele kõnele."

Mis on inimeste peamine mure?

"Inimeste hirmud on sellised, kas see on mürgine, kas mina ja minu lapsed surevad ära. Kas seal on antibiootikume, ravimeid ja kas me seda kontrollime. Haljastusmuld, mida toodame, see on põhiliselt inimtekkeline fekaal ehk kõik, mida inimesed omale sisse söövad, on seal koostises," selgitab Tallinna Vee reoveepuhastusjaama juht Tiina

Tallinna Vee muld sisaldab helmintide ehk nugisusside mune ning inimeste jämesooles elavaid kolibaktereid, mis võivad põhjustada haavainfektsiooni, kõhulahtisust või kuseteede põletikku. Need faktid ei peleta aga eemale kurikaelu, kes heausklikele inimestele Tallinna vee reoveesetet õige mulla pähe müüvad.

Tallinna Veest käib mulda võtmas kuni sada autot päevas. Kui lüüa internet lahti, siis on näha, et mullamüüjaid on päris palju. Loo valmimise ajal oli ainuüksi Kuldses Börsis 65 isikut või ettevõtet, kes tegelesid Tallinnas mulla müügiga. Enamus neist FIEd või eraisikud.

Radar suhtles kokku ligi 20 mullafirmaga. Kõik nad tunnistasid, et on turusolkijatest kuulnud, aga kinnitasid, et nemad ise on ausad ärimehed. Eriti ettevaatlik soovitatakse olla üksikisikutest mullaettevõtjatega.

"See on seotud rohkem eraisikutega, kes sõidavad mustalt. Neil on väga lihtne - inimesed võtavad kuskilt bussipeatuse infostendilt number. Helistavad, küsivad hinda, hind on soodne - sest see on ilmselgelt mustalt. Pärast avastab, et see on ilmselgelt vale muld, siis pole kellegi poole pöörduda," ütleb Silvar Vähi isekallur.ee-st.

"Ausalt öeldes on keeruline kui mitte võimatu hakata tagantjärgi seda olukorda klaarima," ütleb Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski-Toomik.

Ka Tallinna Vesi on võltsijatest teadlik. "Ega me ei saa seda kuidagi ohjata või kontrollida. Meil on tulnud vihjeid, et seda tehakse, et ei hoiatata inimesi, et seal ei tasu oma aedvilju kasvatada," ütleb Tallinna Vee esindaja Tiina Kärner ja jätkab: "Me oleme inimeste teavituseks teinud pressiteateid."

"Meie vaatenurgast tegelevad nad turusolkimisega," ütleb muld.ee esindaja Taivo Lootus.

Tiina Kärner: "Täiesti selge, et kui keegi on oma ärimudeli ülesehitanud sellele, et tahab mulda müüa kasumlikult ja kuskil on keegi, kes annab seda tasuta, siis... Selge on see, et meie jaoks ei ole see põhitegevus vaid jääkprodukt, millest peame vabanema. Meil pole seda mulda kuskil hoida lihtsalt."

Mullaärimeestel on turu korrastamiseks ja pättide likvideerimiseks lihtne ettepanek. "Lahendus oleks see, kui Tallinna Vesi paneks mingi teatud mulla hinna sinna juurde ikkagi, et päris tasuta ära ei annaks. Siis kaoks see ahvatlus ka ära. Tegelikult autojuhile, kes müüb seda (Tallina Vee mulda) põllumulla pähe, siis see võit on üsna suur, eks ole. Sealt saab tasuta, aga kliendi käest võtab 6 eurot tonni eest. See on 90 eurot (koorma eest)," ütleb isekallur.ee müügijuht Silvar Vähi.